Еугениуш Гепперт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Еугениуш Гепперт
Eugeniusz Geppert
полски художник
Портрет на Еугениуш Станислав Гепперт, автор Збигнев Кресовати
Роден
Починал
13 януари 1979 г. (88 г.)
Кариера в изкуството
Видживопис, стенопис
Стилмодернизъм
АкадемияАкадемия за изящни изкуства „Ян Матейко“, Ягелонски университет
УчителиЯцек Малчевски
Професияхудожник
МестоработаАкадемия за изящни изкуства във Вроцлав
Семейство
СъпругаХанна Кшетуска-Геперт
Еугениуш Гепперт в Общомедия

Еугѐниуш Станѝслав Гѐпперт (на полски Eugeniusz Stanisław Geppert), роден на 4 септември 1890 г. в Лвов, починал 13 януари 1979 г. във Вроцлав) е полски художник, представител на колоризма, организатор на Академията за изящни изкуства във Вроцлав.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Учи в Академията за изящни изкуства в Краков в класа на Яцек Малчевски и в Ягелонския университет. Обучава се и в Париж (1925 – 1927 и 1957). Преди Втората световна война е част от групата „Зворник“. Създава както стенописи, така и платна, рисувани върху статив. Един от съоснователите и пръв ректор на Държавното висше училище за пластични изкуства във Вроцлав, основател и на отдела на Съюза на полските художници. В периодите 1950 – 1961 и 1966 – 1974 ръководи ателие по живопис и живопис в архитектурата. През 1932 взема участие в Олимпийския конкурс за изкуство и литература на олимпийските игри в Лос Анжелис, но картината му „Коне“ не е сред отличените[1].

Изявява се и като политик: бил е съветник във Войводския Национален съвет във Вроцлав като представител на Демократическата партия (Stronnictwo Demokratyczne). Отличен е с Орден Знаме на труда I и II степен, а също и с Командорски и Офицерски кръст на Ордена на Възраждане на Полша, както и с Кръст за храброст и Въстанически кръст[2].

Негова съпруга е художничката Ханна Кшетуска-Гепперт (Hanna Krzetuska-Geppert).

Посмъртно признание[редактиране | редактиране на кода]

Името на художника носи улицата, свързваща площад „Солни“ и улица „Кажимеж Велки“ във Вроцлав. От 25 април 2008 името на Еугениуш Гепперт носи и Академията за изящни изкуства във Вроцлав.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Zbigniew Porada, Olimpijczycy z krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych, Kraków 2014, s. 48 – 50
  2. Encyklopedia Wrocławia, Wrocław 2000
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Eugeniusz Geppert в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​