Жертвена сцена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жертвена сцена
ХудожникПонтормо
Година1520 г.
Техникатемпера върху платно
Размери85 × 148 cm
ИзложенаНационален музей „Каподимонте“, Неапол, Италия

„Жертвена сцена“ (на италиански: Scena di sacrificio) е картина на италианския художник Понтормо от 1520 г.. Картината (148 х 85 см) е изложена в Зала 10 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол, Италия. Използвана е техниката на темпера върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е рисувана около 1520 г. и на основата на използвания стил – рисунка с техника гризайл се приписва на Понтормо. Той използва за направата ѝ мазна темпера върху платно, след това монтирана върху дървена основа, вероятно защото първоначално е бил част от подвижна цялост.

Картината е описана за първи път в инвентарната книга на Фарнезе през 1644 г., като в края на XVIII век е прехвърлена в Неапол с останалата част от Колекция „Фарнезе“ и впоследствие е изложена в Зала 10 на Музей „Каподимонте“, Неапол.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Стилистично картината е нещо като крайна проява на типичните канони на италианския маниеризъм: тя изобразява сцена на жертвоприношение, рисувана вероятно в чест на Козимо де Медичи. В центъра на кладата се виждат две животни – овен и пантера, приготвени за жертвоприношение, а в основата на жертвеника е видим гравиран на латински надпис „Tibi soli deo“ („На теб, Боже единствени“ или „На теб, Боже Слънце“). От двете страни на жертвеника са изобразени групи от хора в тясно пространство. Една част от тях, в горната дясна част, са с изкривени като карикатури лица, приличащи на тези рисувани от Албрехт Дюрер, а вляво има група жени, за чието изобразяване художникът е вдъхновен от елинистичните барелефи и от Микеланджело Буонароти. Човекът вдясно, облечен в черно, би могъл да изобразява Козимо I Медичи, а жената вляво, гледаща към зрителите, би могла да е неговата майка Мария Салвиати.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Mariella Utili e Barbara Maria Savy, Museo di Capodimonte – La Galleria Farnese: dipinti italiani, Napoli, Electa Editore, 1999, ISBN 978-88-435-8618-9.
  • Mario Sapio, Il Museo di Capodimonte, Napoli, Arte'm, 2012. ISBN 978-88-569-0303-4
  • Touring Club Italiano, Museo di Capodimonte, Milano, Touring Club Editore, 2012. ISBN 978-88-365-2577-5
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Scena di sacrificio в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​