Змиеносец (съзвездие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Змиеносец
Карта на съзвездието Змиеносец‎
Информация
Латинско имеOphiuchus
СъкращениеOph
СимволизираЗмиеносец, лечител
Ректасцензия17h
Деклинация
Площ948кв. градуса
11 в класацията
Главни звезди5
Най-ярка звездаРас Алгети (α Oph)
(Видима величина 2,1)
Метеорни потоци
Съседни
съзвездия
Видимо на ширини между +80° and −80°
Най-добра видимост в 21:00 през месец юли
Змиеносец в Общомедия

Змиеносец (Ophiuchus латинска транскрипция на гръцкото име; по-рано се ползва преводът Serpentarius [1]) е съзвездие, видимо от северното полукълбо. Заобиколено е от съзвездията Змия, Скорпион и Херкулес. В съзвездието Змиеносец има много двойни звезди, но компонентите им могат да се видят разделени само в зрителното поле на по-мощни телескопи.

Древногръцката митология свързва Змиеносеца с името на Асклепий, бога-лечител, син на Аполон и нимфата Коронида. След като убил жена си за измяната ѝ, Аполон предал младенеца Асклепий за възпитаване на мъдрия кентавър Хирон. След като пораснал и се обучил на лечителското изкуство, на Асклепий му дошла дръзката мисъл да възкресява мъртвите, за което разгневения Зевс го поразил с мълния и го поместил на небето.

През 1928 г., когато Международният астрономически съюз задава нови конвенционални очертания на утвърдените съзвездия, се оказва, че еклиптиката пресича границите на Змиеносец. Така то може да бъде добавено към списъка на 12-те зодиакални съзвездия. Официално обаче не е променена подялбата на зодиака на 12 равни части и съответно Змиеносец не е възприет като знак или зодия. Без да прави уточнения, популярната преса през 1995 г. се опитва да направи от това сензация.[2] Впоследствие е предложен дори и нов символ:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kepler J., (1606) – De Nova stella in pede Serpentarii.
  2. Kollerdtrom N., Ophiuchus and the media ((en)).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]