Бик (съзвездие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене


Бик
Карта на съзвездието Бик
Информация
Латинско име Taurus
Съкращение Tau
Символизира Митичния бик Минотавър
Ректасцензия 4h
Деклинация 15°
Площ 797кв. градуса
17 в класацията
Главни звезди 8
Най-ярка звезда Алдебаран (α Бик)
(Видима величина 0,9)
Метеорни потоци * Тауриди
Съседни
съзвездия
* Колар
Видимо на ширини между +90° and −65°
Най-добра видимост в 21:00 през месец януари

Бик (или Телец) е съзвездие, видимо от Северното полукълбо. Лежи на еклиптиката (зодиакално съзвездие). Бикът е едно от най-древните съзвездия. Формата му е определена още от Вавилонците, които смятали, че той е бикът, който оре небесната бразда, по която минава Слънцето (еклиптиката). Символът му е: Taurus symbol.png (ако символът не се показва правилно вижте тук).

Името на съзвездието е превод от латинското му название - Taurus ("Бик").


Звезди


αTau - Алдебаран, най-ярката звезда от съзвездието. Въпреки че се проектира върху звездния куп Хияди, тя не е негов член. Алдебаран е не само 13-та по яркост звезда на небето, а също и двойна система. Главната звезда е червен субгигинт от спектрален клас К5 със звездна величина 0,9 т. Спътникът е джудже от спектрален клас М2 и 13,4 т. Поради голямата разлика в светимостите на двете звезди, разделянето им съвсем не е лесна задача.

Съзвездието съдържа интересни за наблюдения променливи звезди. Ярка затъмнителна променлива е λTau. Блясъкът й се изменя от 3,4 т до 4,1 т звездна величина на всеки 3,95 дни, когато едната от компонентите на тази двойна система преминава пред другата.

RVTau - неправилна променлива, чиято звездна величина варира от 9,5 т до 13 т с период 79 дни.

RRTau - също неправилна променлива 9,9 т до 13 т, чийто блясък се изменя по напълно хаотичен начин.

ζTau — измененията на светимостта са съвсем нерегулярни (2,9-3 т). Интересното при нея е, че тя е обвита от гореща газова мъглявина - вероятна причина за променливостта.


Мъглявини


Екзотичен обект за наблюдение е слабата отражателна мъглявина NGC 1554/5. Поради ниската си повърхностна светимост, тя може да се наблюдава с 30-сантиметров и по-голям телескоп. Понякога тази мъглявина променя яркостта си, но в повечето случаи изглежда подобно на отражателната мъглявина в Плеяди. Променливостта на NGC 1554/5 е свързана с измененията в светимостта на централната звезда - Т Tau, за която се предполага, че се намира в най-ранните стадии на своята еволюция. При промени в бляська на Т Tau от 9.4 т до 13 т, мъглявината губи или придобива повърхностна яркост.

Единствената планетарна мъглявина в съзвездието Бик е NGC 1514, имаща фотографска звездна величина mpg 10 т. Върху небесната сфера покрива полукръг с диаметър 1.9' (дъг . минути). Ниската й светимост се дължи на ниската светимост на централната звезда. Това затруднява наблюдаването с по-малки инструменти.

Безспорно най-интересна от всички е Ракообразната мъглявина (NGC 1952 или M1), остатък от свръхновата, избухнала през 1054 год. Има неправилна форма и размери 8'х6' (дъг. минути); звездната й величина е 9 т. През малък телескоп тя изглежда като овално безструктурно образувание, но с по-големи инструменти може да се различи влакнеста нишкообразна структура.

  1. 13-та зодия