Истиние

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Заливът Истиние

Истиние (на турски: İstinye) е квартал в Истанбул, Турция, в европейската част на града. Намира се в район Саръйер, между кварталите Емирган и Йеникьой, на северозападния бряг на протока Босфор. Това е едно от местата на Босфора, където хората се разхождат през уикендите. Истиние е известен със своите кафенета и ресторанти с морска храна. Малкият залив също е сред нещата, които правят Истиние предпочитано място за посещение.

В класическата античност това е бил град, наречен Ластенес, който по-късно е преименуван на Леостенион (на гръцки: Λεωσθένιον). Отново е преименуван като Состенион (на гръцки: Σωσθένιον) през Средновековието. Селото е било мястото на Михаелиона, известна църква и манастир, посветени на Свети Михаил през византийско време.

От 1995 г. централата на Истанбулската фондова борса се намира в Истиние.

Освен това, кварталът е в непосредствена близост до един от най-новите търговски центрове в Истанбул, İstinye Park, който е открит през 2007 г. Istinye Park е насочен към потребителската група от висок клас и е посветен най-вече на световноизвестните модни марки.

Интересни места[редактиране | редактиране на кода]

  • Mихаелион
  • Истанбулска фондова борса
  • Истиние Парк
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата İstinye в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​