Босфор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Босфор - сателитна снимка
Спътникова снимка на Босфора, направена от Международната космическа станция през април 2004 г.

Босфор (на турски: İstanbul Boğazı, Истанбул Боазъ) е протокът, който свързва Мраморно и Черно море и разделя европейската част на Турция (Румелия) от азиатската (Анадола).

Бреговете на Босфора са гъсто населени: от 2-те му страни е разположен мегаполисът Истанбул.

Етимология[редактиране | edit source]

Името на протока идва от гръцкото Βόσπορος, Боспорос - пътят на кравата, говежди брод.[1]. Според древногъцката легенда Хера, жената на Зевс, превърнала неговата любовница Йо в бяла крава и я затворила. Йо успяла да избяга, като преминала през протока, и това дало името му – Босфор.

Жителите на Истанбул го наричат просто „Боаз“ (проход, пролив), а местата от града, откъдето се виждат водите му - Boğaziçi, „Боазичи“ (име и на един от известните университети там).

История[редактиране | edit source]

Научно е доказано, че Босфорът се е образувал едва преди 7500 години (Димитров П., Д. Димитров. 2003. "Черно море, Потопът и древните митове"). Първоначално нивата на водата в Черно и Средиземно море са далеч по-ниски, но в края на последния ледников период, в резултат на топенето на големи ледени маси, те рязко се повишават и мощният поток вода за няколко дни си пробива път, за което свидетелства дънният релеф.

Настояще[редактиране | edit source]

Бреговата линия на Босфора е около 30 km. Максималната ширина на северната му част е 3700 m, а минималната — 750 m (между крепостите Анадолухисаръ и Румелихисаръ). Дълбочината в средата на протока варира от 36 до 124 m.

Има две течения в протока - повърхностно, в което водата тече от Черно към Мраморно море, и дълбочинно, което тече в посока към Черно море.

Проливът Босфор е един от най-труднопроходимите проливи в света заради интензивното движение на преминаващи кораби, фериботи, малки съдове, течение до 6 възела и резки изменения на времето през есенно-зимния период. Много корабопритежатели препоръчват на капитаните да използоват лоцмани за преминаване през Босфора.

Два моста минават над Босфора. Първият, „Боазичи“ (1560 m), е построен през 1973 г. Вторият, „Фатих Султан Мехмед“ (1090 m), е завършен през 1988 г. и е разположен на 5 kmм от „Боазичи“.

На 29.10.2013 е открит железопътният тунел „Мармарай“, минаващ под Босфора и съединяващ европейската и азиатска части на Истанбул. Дължината му е 13,6 km, a максималната дълбочина - 56 m.

Източници[редактиране | edit source]

  1. Βόσπορος at Henry George Liddell, Robert Scott, 1940, A Greek-English Lexicon

Външни препратки[редактиране | edit source]