Йоан Анагност (зограф)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за зографа. За византийския историк вижте Йоан Анагност (историк).

Йоан Анагност
Ιωάννης Αναγνωστός
зограф
Роден
края на XVIII век
Йоан Анагност в Общомедия
Икона „Успение Богородично“ на Йоан Анагност от църквата „Свети Георги“ в Мелисургос, 50 Χ 80.
Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Δέησις τοῦ δούλου τοῦ θεοῦ Δημητρίου Δήμου συμβίας γοναῖων καὶ τῶν τέκνων αὐτοῦ: 1858 · μαρτίου, 1. χεῖρ, Ἀναγνώστου Ἰωάννου.

Йоан, известен като Йоан Анагност (на гръцки: Ιωάννης Αναγνωστός), е възрожденски зограф, представител на Самаринската школа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в голямото пиндско влашко село Самарина във втората половина на XVIII век в зографското семейство на Димитър (Димитриос), от когото наследява занаята. Става свещеник. В 1818 година заедно с брат си Михаил Анагност изработва цикъл за католикона на манастира „Света Параскева“ до Гревена. Този цикъл е ценен, тъй като присъствието на Богородичните чудеса, заети от „Амартолон сотирия“ в балканското изкуство не е добре проучено и това е един от малкото известни такива цикли.[1] Йоан участва в изписването на стенописите в наоса и купола на манастирската църква „Преображение Господне“ край Самарина заедно с брат си Михаил Анагност като помощници на баща им Димитър - според надписа на входа на наоса, живописта е завършена в октомври 1819 година.[2] Йоан е автор на петте икони от певницата на църквата „Света Петка“ в Маловище – четиримата евангелисти и Исус Христос, на която се е подписал на гръцки „Йоан, син на Димитър от Самарина“.[3]

Родословие[редактиране | редактиране на кода]

 
 
 
 
Димитър Самарински
(XVIII век - XIX век)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Йоан Анагност
(XVIII век - XIX век)
 
Михаил Анагност
(XVIII век - XIX век)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Николай Михайлов
(XIX век)
 
Димитър Михайлов
(XIX век)
 
 

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Проблеми на изкуството, том 40, броеве 1–4. БАН, 2007. с. 24.
  2. Тричковска, Јулија. Хронологија на раните дела на зографот Михаил (Анагност) од Самарина // УДК. 7.035.1(495), 406. Посетен на 11 април 2014 г.
  3. Тричковска, Јулија. Хронологија на раните дела на зографот Михаил (Анагност) од Самарина // УДК. 7.035.1(495), 407. Посетен на 11 април 2014 г.