Йоан Дука Ангел Палеолог Раул Ласкарис Торник Филантропин Асен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоан Дука Ангел Палеолог Раул Ласкарис Торник Филантропин Асен
вероятен правоприемник на Византийската/Източната римска империя и Второто българско царство
Наследникняма
Лични данни
Семейство
ДинастияДука
Ангели
Палеолог
Раули
Ласкариди
Торнике
Филантропини
Асеневци
БащаДимитър Палеолог
МайкаТеодора Асенина
Потомциняма

Йоан Дука Ангел Палеолог Раул Ласкарис Торник Филантропин Асен (на гръцки: Ἰωάννης Δούκας Ἄγγελος Παλαιολόγος Ῥαοὺλ Λάσκαρις Τορνίτζης Φιλανθρωπηνός Ἀσάνης; около 1444 – 1449?) е вероятният наследник на Морейското деспотство, респективно на византийското/римското наследство в навечерието на превземането на Константинопол (1453).

За съществуването му се знае от изображение с надпис /унищожени но запазени на фотография/ в манастира Мега Спилеон край Калаврита. Изображението от XV век било с размери 1 м на 0,56 м на дете - момче в императорска хламида издържана в двуглави орли, обградени с кръгове и дракони. Над детето е Богородица, а между тях частично запазен надпис и епиграма в ямбически триметри.

Надписът съдържа осем епонима, нещо уникално. Епонимът "Асен" е основен. Изказани са въз основа на сравнителен анализ и цялостна просопография две хипотези за идентификация на образа:

  1. син на Димитър Палеолог
  2. син на Тома Палеолог

Иван Божилов приема за достоверна първата хипотеза по причина, че ако изобразеното дете е син на Тома Палеолог би следвало да носи и фамилиите на Катерина Закария. Освен това манастирът Мега Спилеон се намирал на територията на Морейския деспотат, а смъртта на детето се отнася към 1449 г. когато Димитър Палеолог получил в апанаж югоизточен Пелопонес и се установил в Мистра. [1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Божилов, Иван. Фамилията на Асеневци (1186 – 1460), № 57 на стр. 372-374. БАН, ISBN 954-430-264-6, 1985, 1994.
  2. Заб. За нследник на империята по силата на translatio imperii се счита Зоя Палеологина, баба на Иван Грозни.