Тома Палеолог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тома Палеолог
Θωμᾶς Παλαιολόγος
Роден
1409 г.
Починал
12 май 1465 г. (56 г.)
Герб
Семейство
РодПалеолози
БащаМануил II Палеолог
МайкаЕлена Драгаш
Братя/сестриЙоан VIII Палеолог
Константин XI Палеолог
Димитър Палеолог
Андроник Палеолог
Теодор II Палеолог
СъпругаКатерина Асенина Закария
ДецаСофия Палеологина
Елена Палеологина (деспотица на Сърбия)
Подпис
Тома Палеолог в Общомедия

Тома Палеолог (на византийски гръцки: Θωμάς Παλαιολόγος) /1409 - 12 май 1465/ е деспот на Деспотат Морея от 1428 до османското му завоюване през 1460 година.

Тома е най-малкият син на Мануил II Палеолог и Елена Драгаш и най-малък брат на последните двама византийски императори – Йоан VIII Палеолог и Константин XI Драгаш. Тома сключва династичен брак с Катерина Закария, наследничка на латинското Княжество Ахея, посредством който акт се обединяват християнските владения в Пелопонес за отпор срещу османците.

След превземането на Константинопол Тома се обръща за помощ и подкрепа от запада и папата срещу османците. В крайна сметка съпротивата приключва през 1460 година с превземането на последните християнски владения в днешна Гърция – тези на Тома Палеолог в Морея.

След превземането на деспотата, Тома получава политическо убежище в Рим при папата и през последните години от своя живот приема католицизма. Папа Павел II урежда династичен брак между дъщерята на деспота и законен наследник на Римската империя – Зоя Палеологина, приела след покръстване в католицизма името София Палеологина и великия княз на руските земи Иван III. По този начин Русия става законен наследник на Римската империя, а правнукът на Тома Палеолог – Иван Грозни става първият руски цар и de jure законен правоприемник на римските цезари.

Тома Палелог и Катерина Асенина Закария имат поне четири деца:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Thomas Palaiologos в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Константин XI Палеолог Деспот на Морея (1443 – 1449) -