Карл Генцкен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карл Генцкен
Karl Genzken
германски доктор

Роден
Починал

Националност Германия
Медицина
Награди Железен кръст
Членува вНСДАП, СС
Престъпна дейност
Принадлежност Нацистка Германия
Престъпленияексперименти с хора
Период1941 – 1945
Присъдадоживотен затвор
ЗатворЛандсберг
Карл Генцкен в Общомедия

Карл Генцкен (на немски: Karl Genzken) е германски доктор и член на СС.[1][2] По време на нацисткия режим, участва в медицински експерименти, провеждани върху затворници от концентрационните лагери.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Генцкен се присъединява към НСДАП на 7 юли 1926 г. (член № 39 913), както и към СС на 5 ноември 1933 г. (№ 207 954).

През 1934 г. е повикан като резервист офицер във Военноморската служба. След това се прехвърля в Оперативната централна служба на СС, след което е повишен от помощник-медицински директор на медицинския надзорен орган на болницата в Берлин и е назначен за началник на медицинската служба на Вафен-СС през 1942 г. Той се издига до ранга на генерал-майор във Вафен-СС.

Генцкен участва в поредица от човешки експерименти, извършени върху затворници от няколко концентрационни лагера. Генцкен е обвинен и осъден за участие в експериментите с тиф, проведени от декември 1941 г. до февруари 1945 г. в полза на германските въоръжени сили, за да се тества ефективността на ваксините срещу тиф, едра шарка, холера и други заболявания. Експериментите са проведени в Бухенвалд и Нацвайлер. Генцкен също е обвиняван за участие в експерименти със сулфаниламид, експерименти с отравяния и експерименти с бомби, но не е осъждан по тези обвинения.

Процес[редактиране | редактиране на кода]

Генцкен е признат за виновен за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и членство в престъпна организация от Американския военен трибунал № I. Осъден е през август 1947 г. на доживотен затвор от трибунала. Неговата присъда по-късно е съкратена на 20 години и е освободен през април 1954 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Karl Genzken в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​