Кереков мост

Кереков мост
Керека
Основни данни
Предназначениепаметник на културата с местно ансамблово значение[1]
ПресичаТополница
Местоположение Копривщица, България
По-горенМост срещу Средно училище „Любен Каравелов“
По-доленМост на свободата
Технически данни
Конструкциясводест каменно-железобетонен мост
История
Построен1976 г.
Експлоатация
Дневен трафикпешеходен
Карта
Карта
Местоположение в Копривщица
Керековият мост през деня

Керековият мост, познат и като Керека, е построен от камък и железобетон в характерния „кобиличен“ строителен стил за град Копривщица.

Мостът е съграден и съединява двата бряга на река Тополница срещу едноименната чешма от 1751 г. и Шулеви къщи. По случай стогодишнината на Априлското въстание от 1876 г.[2] старата дървена конструкция на моста е заменена от копривщенци със съвременна.

Наводнение от 31 август 1916 година[редактиране | редактиране на кода]

Това наводнение е едно от най-големите, което тогавашното поколение жители е запомнило. Проливният дъжд, оценен на 106 л/м2 започва на 31 август в районите на върховете Богдан и Буная в нощта срещу 1 септември. Прииждащите води стават още по-големи, когато идват и водните маси от към върховете Голям Поп и Попадия по руслото на Бяла река. Така на 31 август са отнесени от пороят всички мостове, над Тополка, някои от които наскоро ремонтирани и укрепени. Водите на реката влачат материала на отнесените дървени конструкции и затлачват по-долните мостове. Това става причина те да бъдат разрушени, включително и Керековия мост. На 1 септември 1916 г. Комуникациите между източните и западните махали на града стават невъзможни, разрушени са и бентовете на водениците, особено тези в Арнаут махала. Керековия мост е възстановен със средства на женското благотворително дружество „Благовещение“ [3] и съществува в този си вид до 1976 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Koprivshtitsa-bg.com. Списък НИНКН.
  2. Кереков мост // 681wear. Посетен на 26 октомври 2022.
  3. Ослеков, Лука. Копривщица. София, 20 априлъ 1876, 1926. с. 445 – 446 Т. I.