Колонизация на Церера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Церера. Цветна снимка с телескопа Хъбъл.

Колонизация на Церера — един от потенциално възможните проекти[1][2] за колонизация на космоса.

Физични условия и характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Церера е планета джудже намираща се между Марс и Юпитер. Церера съставлява около 1/3 от масата на астероидния пояс и е шестото по големина небесно тяло във вътрешната Слънчева система. Има сферична форма на планета и гравитационното ускорение около 2,8% от това на Земята. Диаметърът и е около 950 km. Площта на Церера е около 1,9 % сушата на Земята, колкото площта на Аржентина. Наблюденията сочат за наличие на голямо количество вода под формата на лед.[3][4], което представлява около 1/10 от обема на Световния океан на Земята.

Периодът на завъртане около Слънцето е 4,6 години. Средната температура на повърхността е към 167 K (−106 °C), в перихелия тя може да достигне 240 K (−33 °C).

Оценка на перспективите при използване на Церера за колония[редактиране | редактиране на кода]

Както е отбелязал научният сътрудник на NASA Ел Глобус, орбиталните поселения имат много по-висок потенциал за колонизация сравнение с повърхността на планетите и техните спътници: Луната и Марс имат обща площ повърхност равна на размера на Земята. Ако материалът на планетата джудже — Церера — бъде използван за създаване на орбитална космическа колония, нейната обща жилищна площ ще превишава площта на повърхността на Земята приблизително 150 пъти. Понеже по-голяма част от земната повърхност се заема от световния океан или слабо населени територии (пустини, планини, гори), селище, създадено от материали само от Церера може да обезпечи комфортният живот на повече от милиард души.[източник? (Поискан преди 15 дни)]

Потенциални трудности[редактиране | редактиране на кода]

  • Колонията ще се изправи пред евентуален риск от сблъсък с други астероиди
  • На Церера няма магнитно поле
  • Все още на планетата джудже не е засечена атмосфера
  • Церера е изложена на относителна малко слънчева светлина

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Zachary V. Whitten. Use of Ceres in the Development of the Solar SystemPDF (16.4 KB) (Google cache)
  2. The Ceres plan
  3. Bjorn Carey. Largest Asteroid Might Contain More Fresh Water than Earth
  4. Thomas, P. C.. Differentiation of the asteroid Ceres as revealed by its shape. // Nature 437 (7056). 2005. DOI:10.1038/nature03938. с. 224–226.