Коста Димитров (търговец)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Чорбаджи Коста Димитров (1818 – 3 октомври 1893) е търговец и общественик от XIX век, живял в град Провадия в Османската империя и в Княжество България. Според документ от семейния му архив[1], Коста Димитров изиграва основна роля за създаването на първото училище в Провадия.

Според историческите извори Коста Димитров е единственият заможен търговец от български произход в Провадия и като такъв вероятно е имал извънредни застъпнически права пред османския каймакамин и местното съдилище (идаре меджлис), в което е член. Според горепосоченият документ той е репресиран участник в борбите за независимост на българската църква като в крайна сметка съдейства да се предаде черквата на българите и в нея да се настанят български свещеници и учители. Заедно със свои сподвижници и други граждани на Провадия през 1874 г. Чорбаджи Коста Димитров строи голямо училищно здание в днещния квартал „Вароша“.

След смъртта му на 3 октомври 1893 г. провадийското кметство рещава са се погребе тялото на Коста Димитров като труженик в черковния двор на църквата „Свети Никола“, съборена е през 1955 г.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Стефан Корабов. Провадия в моите спомени. Варна: Силуети, 2009.
  2. ЦЪРКВИ В ОБЩИНА ПРОВАДИЯ // Архивиран от оригинала на 2020-06-21. Посетен на 2020-06-20.