Курбангули Бердимухамедов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Курбангули Бердимухамедов
Курбангули Бердимухамедов
Действащ
встъпил в длъжност на
21 декември 2006

Роден 29 юни 1957 г. (1957-06-29) (57 г.)
Бабарап, Туркменска ССР
Партия: Демократическа партия
Религия Ислям
Университет Туркменски държавен медицински университет

Курбангули Мяликгулевич Бердимухамедов (на туркменски: Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhammedow) е президент на Туркменистан, а преди това - вицепремиер и министър на здравеопазването.

Биография[редактиране | edit source]

Роден е през 29 юни 1957 година в село Бабарап, Ашхабадска област в Туркменската ССР. Според непроверени слухове Курбангули Бердимухамедов е извънбрачен син на Туркменбаши.

През 1979 година се дипломира в стоматологическия факултет на Туркменския държавен медицински институт, след което защитава и аспирантура; кандидат е на медицинските науки. От 1980 година започва да практикува като лекар-стоматолог.

В периода 1990-1995 г. Курбангули Бердимухамедов е асистент в катедрата по терапевтична стоматология, доцент, декан на Стоматологичния факултет на Туркменския държавен медицински институт.

От 1995-1997 г. е директор на Стоматологичния център на Министерството на здравеопазването и медицинската промишленост, а от 1997 г. е министър на здравеопазването и медицинската промишленост.

От 2001 г. е заместник министър-председател на Туркменистан (министър-председател на страната е самият президент Ниязов), а през ноември 2006 представлява Туркменистан на срещата на върха на страните от ОНД в Минск.

След смъртта на Сапармурад Ниязов на 21 декември 2006 оглавява Комисията по погребението на президента и по решение на Държавния съвет за сигурност заема поста на и.д. президент на Туркменистан. В съответствие с Конституцията на Туркменистан този пост трябва да бъде зает от председателя на меджлиса (парламента) Овезгелди Атаев, но против него внезапно е възбудено углавно дело. Така става изпълняващ длъжността (и.д.) президент на Туркменистан. На 11 февруари 2007 година е печели президентските избори в страната.

Предизборни обещания[редактиране | edit source]

Бердимухамедов обещава да направи интернет достъпен за гражданите на Туркменистан (сега мрежата се използва само от 5% от населението, много от сайтовете са блокирани). В телевизионната си реч Бердимухамедов заявява: "Мисля, че международната мрежа на интернет, най-новите комуникационни технологии трябва да са достъпни за всеки гражданин" Това обещание вече е получило своето изпълнение. От 17 Февруари 2007 две модерни интернет кафета започват да работят в Ашхабад. Час използване на Интернет струва малко по-малко от 4 евро. Както беше съобщено от Министерството на комуникациите на Туркменистан в Ашхабад в близко бъдеще ще има 15 интернет кафенета, включително и в провинциите (областни центрове). Безплатен достъп до интернет имат всички студенти и преподаватели от висши учебни заведения и научни институти, както и читателите на Централната научна библиотека на Туркменистан. Той също така обещава да реформира образователната система, като се върнете музикалните училища в провинциите, освободените Ниязов, и увеличаване на периода на обучение в гимназията (9-10 години) и висше образование (от четири до пет години).

Президентски избори 2012 г.[редактиране | edit source]

15 декември 2011 на VII конгрес на Демократическата партия на Туркменистан и Националното движение "Галкиниш" е обявено, че на президентските избори през 2012 г. ще бъде излъчена кандидатурата на Курбангули Бердимухамедов. На 03 януари 2012 Бердимухамедов е регистриран като кандидат за поста на президент на Туркменистан. На 9-ти януари 2012 г. Бердимухамедов се появява по националната телевизия с предизборната си програма. Изборите се провеждат на 12-ти февруари 2012. Мисията на CIS в лицето на своя председател заявява, че "президентската кампания в Туркменистан се проведе в съответствие с правилата на етиката, правилно, в спокойна среда" "жалбите и петициите са били докладвани,". В съответствие с член 51 от Закона "за изборите на президент на Туркменистан," Курбангули Бердимухамедов печели с абсолютно мнозинство (97,14%) и е избран за президент на Туркменистан.

Управление[редактиране | edit source]

С първия си указ Бердимухамедов връща образованието до десети клас в училищата. Обещанието да се премахне задължителното носене на национални костюми за ученици от средно и висше образование, не е изпълнено и до днес. Традиционната рокля, използвана като училищна униформа за момичета, е била заменена с тъмно зелена рокля и „европейски изглеждащи престилки.“ През пролетта на 2009 г. започват действия за конфискуване на екземплярите от книгата "Рухнама" във всички институции и предприятия в страната. Мястото й заели книгите на Бердимухамедов. В средните училища на Туркменистан книгата остава в списъка от въпроси, но се намалява учението по нея на един час на седмица. Също е отменен и изпитът върху "Рухнама". Също така са направени някои промени в държавните символи и ритуали, които се тълкуват като ограничение на култа към личността на Ниязов, името му е заличено от текста на клетвата, а след това и в националния химн на Туркменистан и се заменя с думата "президент".

Култ към личността[редактиране | edit source]

Неофициален носител на титлата "лидер на нацията". С името на баща си Бердимухамедов наименува Дворец на културата, издига паметник още приживе, воискови легион 1001 също е наречен на името на баща му. Снимки и портрети са на разположение на хиляди плакати и знамена, безброй снимки са окачени в помещенията на институциите, кабините на превозните средства, както и в началото на почти всички национални телевизионни предавания и първите страници на вестниците. През 2007 г. на петдесетата годишнина на президента, централната банка на страната сече златни и сребърни възпоменателни монети с лицева страна, изобразяваща портрет на Курбангули Бердимухамедов. По време на празниците, местната преса публикува поздрав за Бердимухамедов от името на правителството, парламента и други правителствени агенции. В началото на 2012 г. в Ашхабад, в Музея на изящните изкуства, е инсталирана първата статуя на президента, седнал на кон с „национална прическа“. Младоженците, когато се подписват в общините трябва да се снимат на фона на портрета Курбангули Бердимухамедов.

Личен живот[редактиране | edit source]

Според публукувана информация в медиите през декември 2009 г. , Курбангули Бердимухамедов се интересува от четене, конна езда, спортен, свири на различни музикални инструменти, пише поезия за родината. Автор е на няколко книги, включително научни трудове. В края на 2011 г., е автор и изпълнител на песента "Ти си моето бяло цвете". Наследници: един син (Сердар), три дъщери и четирима внуци.


Източници[редактиране | edit source]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бердымухамедов, Гурбангулы Мяликгулыевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | edit source]