Ларанжал до Жари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ларанжал до Жари
Laranjal do Jari
Знаме
      
Герб
Страна Бразилия
ЩатАмапа
МезорегионЮжна Амапа
МикрорегионМазагао
Площ30966.177 km²
Надм. височина22 m
Население39805 души
1,29 души/km²
КметЕуриселия Мело Кардозо (PP)
Основаване1987
Пощенски код68920-000
Официален сайтwww.laranjaldojari.ap.gov.br
Ларанжал до Жари в Общомедия
Парк в Ларанжал до Жари

Ларанжал до Жари, (на португалски: Laranjal do Jari) е град – община в западната част на бразилския щат Амапа. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Мазагао, мезорегион Южна Амапа. Населението на общината към 2010 г. е 39 805 души, а територията е 30 966.177 km² (1,29 д./km²).

Граничи с Френска Гвиана и Суринам на север, както и с общините Ояпоки, Педра Бранка до Амапари и Мазагао на запад, с Витория до Жари на юг и с Алмейрин (в щата Пара) на югозапад.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите жители в региона, днес познат като Вали до Жари са индианците уаяни и апалаи, а по-късно и северняци (бразилци от северните щати), търсещи работа в екстракцията на каучук.

Сред тази група северняци проличава сеаранеца полк. Жозе Жулио ди Андради. На 35-годишна възраст той се утвърждава като един от най-големите земевладелци в света, след като купува около 3,5 млн. хектара земи чрез законни, но също и незаконни средства, конкретно чрез отчуждаване на земи и използвайки положението си на щатски депутат и сенатор от Пара. След време среща съпротива от група лейтенанти, поради което се вижда задължен да продаде предприятието си Жари на португалски предприемачи през 1948, по-късно продадено на американския милионер Даниел Лудвиг.

Основаването на града се свързва с периода на колонизация на р. Жари и с проекта „Жари Флорестал“, изработен през 1967 г. от Лудвиг, чието намерение тогава е да замести автохтонната растителност с хомогенни плантации от вида gmelina arborea за производството на целулоза, суровина за изготвянето на хартия. Други негови неуспешни проекти са желанието му да се превърне в най-големия производител на ориз, говеждо и свинско месо.

Ларанжал до Жари представлява огромен контраст между планирания и построен град Монти Доурадо, направен според модела на северноамериканските жилища от средната класа и Ларанжал до Жари, построен на левия бряг на р. Жари, върху дървени греди.

Общината е създадена на 17 декември 1987 г. Населението ѝ нараства значително през последните години, а около 90% от територията на общината са включени в зоната за защита на околната среда (APA), в която се намира Националния парк Планини на Тумукумаки.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Сред проектите на Плана за развитие на образованието, към бразилското Министерство на образованието, възложен на INEP (Национален институт за образователни изследвания), в Северния регион на страната, щат Амапа, обществените градски училища на територията на Ларанжал до Жари, през 2005 г. получават следната оценка по IDEB (Индекс на развитие на основното образование):

IDEB оценка, училище и място
Оценка Училище Място
3,6 Щатско у-ще Антонио до Жари 21º
3,6 Щатско у-ще Сония Енрикис Барето 22º
3,6 Общинско у-ще Виня ди Лус 23º
3,3 Щатско у-ще Проф. Мария ди Назаре Р. да Силва 56º
3,2 Общинско у-ще Пауло Фрейри 68º
3,1 Щатско у-ще Просперидади 81º
3,1 Общинско у-ще Проф. Тереза Телис 82º
3,1 Щатско у-ще Раймунда Родригис Капибериби 83º
3,0 Общинско у-ще Жоао Кейрога ди Соуза 97º
2,7 Щатско у-ще Бон Амиго до Жари 122º
2,5 Щатско у-ще Ирандир Понтис Нунис 125º
2,5 Общинско у-ще Терезиня Лима Кейрога ди Соуза 126º
2,2 Щатско у-ще Ген. Емилио Гарастазу Медиси 134º
2,1 Общинско у-ще Зелия Консейсао Соуза да Силва 136º

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]