Лондонският площад Трафалгар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лондонският площад Трафалгар
London's Trafalgar Square
РежисьориУордсуърт Донисторп
Уилям Кар Крофтс
ПродуцентиУордсуърт Донисторп
Уилям Кар Крофтс
ОператорУордсуърт Донисторп
Уилям Кар Крофтс
Жанрдокументален филм
късометражен филм
Премиера1890
Времетраене2 секунди
Страна Великобритания
Езикням филм
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb
Лондонският площад Трафалгар в Общомедия

„Лондонският площад Трафалгар“ (на английски: London's Trafalgar Square) е британски документален късометражен ням филм от 1890 година, заснет от режисьорите Уордсуърт Донисторп и Уилям Кар Крофтс.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Запазените десет кадъра от кинолентата показват заснето движение по площад Трафалгар - едно от най-значимите и лесно разпознаваеми места в Лондон. В центъра на кадрите се вижда Националната галерия, а на преден план преминават карети и пешеходци.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Донисторп се запалва по идеята на кинематографията по време на следването си в университета. През 1869 година един от неговите преподаватели е бил физикът Джеймс Кларк Максуел, който в същата година е доусъвършенствал зоотропа. На 9 ноември 1876 година Донисторп, съвместно с Крофтс, подава заявка за патент над изобретения от тях апарат за снимане на движещи се обекти, давайки му названието „Кинезиграф“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Трафальгарская площадь в Лондоне (фильм)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​