Марани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тайна сбирка на марани в Испания по времето на инквизицията

Марани, (ед.ч.: маран) е термин, придобил разпространение и значение за онази част от еврейското сефарадско население на Испания и Португалия, което приема мнимо християнството в края на 15 век пред заплахата от прогонване и инквизиция. Терминът се отнася и за потомците на това население. Употребата на термина има обиден и презрителен смисъл.

Исторически бележки[редактиране | edit source]

В историографията се е наложило становището, че мараните приемат само външно християнството под заплахата от репресивни мерки на Иберийския полуостров в края на 15 век и по време на Великите географски открития. Онези от евреите, които отказват да приемат християнството, са прогонени от Фердинанд и Изабела Кастилска в Османската империя, която ги приема радушно. Повечето от мараните остават още дълго верни на юдаизма, като продължават тайно да изповядват религията си. Еврейството приема покатоличването на мараните за насилствен акт.

Еквиваленти и аналогии[редактиране | edit source]

Мараните не са единствените притискани на религиозна основа по време на реконкистата. Друг подобен и еквивалентен на техния случай е този с мудехарите. Процесът е предшестван и е своеобразен отговор на предходния случай с християните мориски на Иберийския полуостров.

Етимология[редактиране | edit source]

Терминът на испански marrano буквално значи свиня. На други езици има друго значение : на иврит מראית עין‎ значи „вътрешна видимост“; на арамейски מר אנוס е „принуден/и“, а на арабски mura'in‎‎ значи „лицемер“. На латински в католическата църква съществува анатема срещу мараните известна като anathema maranatha.

Вижте също[редактиране | edit source]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Марраны“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.