Мария Войкица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Войкица
молдовска княгиня

Родена
1457 г.
Починала
1511 г. (54 г.)
ПогребанаПутна, Румъния
Семейство
БащаРаду III Красивия
СъпругСтефан Велики
ДецаБогдан III Кривия
Мария Войкица в Общомедия

Мария Войкица (на румънски: Maria Voichița; ок. 1457 – 1511) е третата съпруга на молдовския княз Стефан Велики и племенница на Влад Дракула.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Дъщеря е на влашкия войвода Раду III Красивия, брат на Влад Дракула, и неговата жена Мария-Деспина.

На 24 ноември 1473 г. е пленена заедно с майка си в крепостта Дъмбовица по време на похода на Стефан Велики срещу баща ѝ Раду[1]:

И пленил там жената на войводата Радул (Раду) и неговата единствена дъщеря заедно с цялата войска и с големи съкровища.

В началото е поверена на грижите на съпругата на Стефан Мария Мангупска, но след нейната смърт през декември 1476 г. Стефан се жени за Мария Войкица[2]:

На 19-ия ден от месец декември войводата си взе за законна жена дъщерята на войводата Радул (Раду), която навремето беше взел в плен.

Бракът им продължава 28 години до смъртта на Стефан Велики. Мария Войкица ражда през 1479 г. сина им Богдан III Кривия[3]:

В същия месец юни на 16-ия ден княгинята родила сина си Богдан Стефанович, който и до днес с божията благословия е в добро здраве.

Мария Войкица ражда и две дъщери – Ана и Мария Княжна. Ана не се омъжва, умира млада през 1499 г. и е погребана в Бистрицкия манастир, а Мария Княжна през 1510 г. е омъжена за русински благородник Теодор Вишневецки. За сватбата си Мария Княжна получава от брат си, който по това време е вече владетел на Молдова, голяма зестра. Тя умира през 1518 г. и синът на Богдан III Кривия, нейният племенник Стефан IV Стефаница, през 1522 г. прави постъпки чрез посланика си в Полша да бъдат върнати нейните тленни останки, както и съкровищата ѝ, но съкровищата така и не са върнати независимо от всички дипломатически усилия докато тялото ѝ е пренесено и препогребано в манастира Путна в родината ѝ.

Мария Войкица умира през 1511 г. и също е погребана в манастира Путна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]