Мария Гороховска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Гороховска
съветска лекоатлетка
Родена
Починала
22 юли 2001 г. (79 г.)

НаградиЗаслужил майстор на спорта на СССР,
орден „Червено знаме на труда
Мария Гороховска в Общомедия
Медали
Олимпийски игри
Златен медал Хелзинки 1952 отборно
Златен медал Хелзинки 1952 многобой
Златен медал Хелзинки 1952 успоредка
Златен медал Хелзинки 1952 прескок
Златен медал Хелзинки 1952 земя
Златен медал Хелзинки 1952 групово съчетание
Световно първенство по спортна гимнастика
Златен медал Рим 1954 отборно
Бронзов медал Рим 1954 земя
Мария Гороховска на пощенска марка на СССР от 1957 г.

Мария Кондратиевна Гороховска (17 октомври 1921 г., Евпатория – 7 юли 2001 г., Тел Авив) е съветска гимнастичка, първата олимпийска шампионка в индивидуалното първенство. Притежателка на най-голям брой медали (седем), спечелени от жена на една олимпиада. Става олимпийски шампион на 30-годишна възраст, което надвишава възрастта на всички други абсолютни олимпийски шампиони. Световен шампион през 1954 г. в отборното първенство, многократен шампион на СССР. Заслужил майстор на спорта на СССР (1952). Международен съдия (1964).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Евпатория, еврейка по произход. Завършва е Феодосийския техникум по физкултура. През 1941 г. отива да постъпи в Ленинградския институт за физкултура. В началото на блокадата на Ленинград работи в болница, след което е евакуирана в Казахстан. След войната се завръща в Ленинград, където завършва института за физкултура „Лесгафт“. Отначало тренира в Ленинград в катедрата на института, състезава се за СК „Буревестник“. След тов се премества в Харков, където се състезава за харковския спортен клуб „Строител“. След края на спортната си кариера заминава за Евпатория и работи като детски треньор, а също така преподава в техникума по физкултура в града.

Докато все още учи в Ленинградския държавен институт по физкултура, през 1948 г. тя става шампионка на СССР по спортна гимнастика в състезания на греда. Впоследствие тя става шампион на СССР още 10 пъти, при което на два пъти (през 1951 и 1952 г.) е абсолютен шампион.

През 1952 г. националният отбор на СССР за първи път участва на Олимпийски игри. В същото време за първи път в историята на Олимпийските игри се провежда състезание за титлата абсолютен шампион. Мария Гороховска става абсолютен шампион на Олимпиадата, а заедно с отбора на СССР – шампион в отборното първенство, печели сребърни медали и на четирите уреда, както и, заедно с отбора, сребърен медал в отборното състезание с предмети. Тя печели златния си медал малко по-късно от дискохвъргачката Нина Ромашкова. Този медал стана вторият за жените в историята на СССР на Олимпийски игри. Мария Гороховска притежава рекорда за най-много медали, спечелени от жена на една Олимпийска игра (седем), както и за най-възрастната от всички абсолютни олимпийски шампионки по време на представянето си (на 30 години).[1]

През 1954 г. Мария Гороховска се състезава на световното първенство, печелейки златен медал в отборното първенство и бронзов медал във волната програма. След това тя напуска спорта.

Работи като треньор в Евпатория от 1977 г. През 1990 г. тя емигрира в Израел, където остава до смъртта си през 2001 г. Там, заедно с Агнеш Келети, тренира деца.

През 1991 г. е поставена в Международната еврейска спортна зала на славата.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Орден „Червено знаме на труда“ (27 април 1957 г.)

Памет[редактиране | редактиране на кода]

На 14 юни 2017 г., на сградата на Спортния дворец в Евпатория, е открита паметна плоча на М. Гороховска.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gigi Khaback Farid. The Oldest (Age) Olympic All Around Champions – WOGymnastika // WOGymnastika. Посетен на 2018-01-03. (на английски)
  2. Евпаторийский Городской Совет
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гороховская, Мария Кондратьевна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​