Билунгска марка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Марка на Билунг)
Билунгска марка
Маркграфството на Билунгите преди 983 г.
Маркграфството на Билунгите преди 983 г.

Билунгската марка, още Марката на Билунг или Марката на Билунгите (на немски: Mark der Billunger), е историческо маркграфство през Средновековието, което съществува от 936 до 983 г. Наречена е на рода на Билунгите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Билунгската марка се е намирала между Елба и Балтийско море и обхващала територията на по-късния Мекленбург и западната част на Предна Померания. Тя е граничела на север с Балтийско море, на изток – с Херцогство Полша, на юг – със Саксонската източна марка и на запад – с племенното херцогство Саксония.

Марката е образувана през 936 г., когато Херман Билунг получава от херцога на Саксония и крал Ото I като princeps militiae (маркграф) задачата да пази границата на Източното франкско кралство и господството над редарите, абодритите, полабите, вагрите и цирципаните. Марката е наречена на него Билунг.

След Славянското въстание от 983 г. Билунгската марка е ликвидирана от Саксония. Събитията на тази територия са описани преди всичко в „Chronica Slavorum“ на Хелмолд Босауски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Thompson, James Westfall. Feudal Germany, Volume II: New East Frontier Colonial Germany. New York: Frederick Ungar, 1928.