Мартуни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мартуни
Մարտունի
40.14° с. ш. 45.3064° и. д.
Мартуни
Страна Армения
Площ10 km²
Надм. височина1510 m
Население11 987 души (2008 г.)
1199 души/km²
Основаване1830 г.
Пощенски код1401, 1402
Мартуни в Общомедия

Мартуни (на арменски: Մարտունի) е град в община Мартуни на провинция Гехаркуник в Армения, разположен на южния бряг на езерото Севан. Според преброяването през 2011 г. градът има население от 12 894 души. Според официалната оценка от 2016 г. населението на Мартуни е около 11 200 души.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

През средновековния период районът на днешния Мартуни е известен като Мец Кзнут. Между 1830 и 1922 г. се нарича Неркин Гаранлуг. През 1926 г. е наречен Мартуни в чест на болшевишкия лидер и председател на Съвета на народните комисари на Армения Александър Мясникян, чието партизанско име е Мартуни.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

В Мартуни се намира църквата „Света Богородица“, датираща от 1886 г. Има и крепост от желязната епоха, разкопана през 1997 г. от арменско-италиански екип.

Арменските бежанци от Алашкерт, които се заселват в Мартуни, пренасят традицията си на кюфтета от конопено семе,[1] които се консумират най-често по време на постите. Тъй като канабисът и конопът се извличат от едно и също растение, имало е моменти, когато полицията в Мартуни е предприемала репресии срещу отглеждането на местни конопени храсти, като неправилно е приемала, че растенията са свързани с производството на наркотици.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Мартуни е дом на фабриката за хляб „Арев-1“, основана през 1995 г., и завода за преработка на кафе „Златна леща“, основан през 1998 г.

От 2015 г. 10 организации се обединяват, за да разработят програма за възраждане в едно село по случай 100-годишнината от арменския геноцид. Провеждат се икономически, здравни програми, програми за детско развитие и др.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Градът е първоначалният дом на отбора от арменската Премиер лига ФК „Алашкерт“ . Клубът е кръстен на западноарменския град Алашкерт (днешен Елешкирт), откъдето голям брой бежанци идват в Мартуни след арменския геноцид .

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Международни отношения[редактиране | редактиране на кода]

Партньорства[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Martuni, Armenia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​