Международно семехранилище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Международно семехранилище
Svalbard Globale frøhvelv
Карта
Местоположение в Лонгийър
Видсклад
Местоположение Шпицберген, Норвегия
Стилподземен тунел
Изграждане2006-2008 г.
Международно семехранилище в Общомедия

Международното семехранилище на остров Шпицберген от архипелага Свалбард (на норвежки: Globalt sikkerhetshvelv for frø på Svalbard) е тунелно хранилище, в което се съхраняват на безопасно място образци от семена на основните селскостопански култури[1].

Международната банка-семехранилище за посадъчен материал е създадена под егидата на ООН за съхранение на семена на всички селскостопански растения, съществуващи по света. Проектът е финансиран от Норвегия и струва 9 милиона щатски долара. Собствен отсек в семехранилището има всяка страна. Задачата на семехранилището е да предотврати унищожението на семената в резултат от възможна глобална катастрофа, например падане на астероид, ядрена война или глобално затопляне[1].

Намира се на дълбочина 120 м и на височина 130 м над морското равнище в шпицбергенския главен град Лонгирбюен. Банката е оборудвана с взривобезопасни врати и шлюзови камери. Съхранението на семената се обезпечава от хладилната инсталация, способна да работи с горивото на местните въглища, и вечната замръзналост. Семената се съхраняват увити в алуминиево фолио при температура от -20 до -30 °C.

Свалбард е избран за местоположение на хранилището заради вечната замръзналост и ниската тектонична активност[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]