Мойца Чирок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мойца Чирок
Мойца Чирок, 2014 г.
Мойца Чирок, 2014 г.
Родена19 юли 1968 г. (55 г.)
Професияписател, журналист
Националност Словения
Активен период1995 -
Жанркриминален роман, биография, документалистика
Наградинаградата „Синя птица“
СъпругМарко Джамник (?- )
Уебсайтwww.mojcasirok.com
Мойца Чирок в Общомедия

Мойца Чирок (на словенски: Mojca Širok) е словенска журналистка и писателка на произведения в жанра криминален роман, биография и документалистика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Мойца Чирок е родена в Нова Горица, Словения.

Получава бакалавърска степен по словенска и италианска филология във Факултета по изкуства на университета на Любляна и получава магистърска степен по социология на културата. След дипломирането си започва журналистическата си кариера като радиоводещ по Радио „Студент“ в периода 1991 – 1996 г. През 1995 г. пише първите си журналистически репортажи за сицилианската мафия за седмичника „Младина“, където работи в периода 1993 – 1998 г. От 1999 г. започва работа в Телевизия „Словения“.

В продължение на 13 години е журналист в отдела за външна политика и дългогодишен кореспондент в Италия и Ватикана. През 2000 г. прави документален филм за Телевизия Словения, озаглавен „Мълчание в Палермо“, за който получава медийната награда „Гонг на творчеството“ за най-добро информативно предаване. Водещ е на информативните предавания на ТВ Словения – „Дневник“ и „Отгласи“. През 2004 и 2005 г. получава наградата „Виктор медия“ за най-добър водещ на телевизионните новини. От 2016 г. ръководи и редактира външнополитическото предаване на ТВ Словения – „Глобус“.

Първата ѝ книга „Oblast brez obraza: zgodbe o italijanski mafiji“ (Авторитет без лице: Истории на италианската мафия), за италианските престъпни организации, е издадена през 2010 г. Същата година е издадена и книгата ѝ за разпадането на италианската партийна система и политическия възход на бившия италиански премиер Силвио Берлускони – „Zadnji rimski cesar“ (Последният римски император).

През 2014 г. е публикувана книгата ѝ за Ватикана – „Od Benedikta do Frančiška: revolucija v Rimskokatoliški cerkvi“ (От Бенедикт до Франциск – Революцията в Римокатолическата църква), в който анализира предисторията на оставката на папа Бенедикт XVI. и причините за избора на папа Франциск. През 2017 г. е издадена нейната биография на папа Франциск.

През 2017 г. е издаден криминалният ѝ роман „Pogodba“ (Договор). Историята се развива в Италия, където мафията е дълбоко вкоренена в социалната тъкан, но темите, които включва, могат да бъдат пренесени в словенската среда. За романа през 2018 г. получава наградата „Синя птица“ на издателство „Младинска книга“.

Мойца Чирок живее със семейството си в Любляна.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Pogodba: kriminalni roman (2017) – награда „Синя птица“

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • Oblast brez obraza: zgodbe o italijanski mafiji (2010)
  • Zadnji rimski cesar: razpad italijanskega povojnega strankarskega sistema in politični vzpon Silvia Berlusconija (2010)
  • Od Benedikta do Frančiška: revolucija v Rimskokatoliški cerkvi (2014)
  • Papež Frančišek (2017)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mojca Širok в Уикипедия на словенски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​