Наруто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Наруто
ナルト
Жанр Аниме
Страна Флаг на Япония Япония
Език Английски
Български
Сезони 9
Епизоди 220 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене около 20 минути
Разпространение
ТВ Канал Animax, TV Tokyo
Излъчване 3 октомври 2002 г. - 8 февруари 2007 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
IMDb
Наруто в Общомедия

„Наруто“ (ナルト, ромаджи - NARUTO) е японска манга, написана и нарисувана от Масаши Кишимото. Сюжетът разказва историята на Наруто Узумаки, млад нинджа, който постоянно търси признание и се стреми да стане Хокаге - нинджата в селото, смятан за лидер и най-силен от всички. Сериите са базирани на уан-шот комикс, написан от Кишимото, публикуван през 1997 в брой на Акамару Джъмп (Akamaru Jump).

Мангата е публикувана за пръв път от Шуейша през 1999 в 43-тото издание на японското списание Шонен Джъмп. Все още се издава, като досега са излезли 51 танкобон тома. По-късно по мангата е направено аниме, което се продуцира от Студио Пиеро и Аниплекс. Премиерата на анимето е по ТВ Токио и Анимакс на 3 октомври, 2002. Началната серия се състои от 220 епизода, докато Наруто: Шиппууден, продължение на оригиналните епизоди, се излъчват от 15 февруари, 2007. Като допълнение към анимето, Студио Пиеро направи 6 филма и няколко оригинални видео анимации (ОВА). Други видове мърчъндайз включват компютърни игри и карти за игра, разработени от няколко компании.

До 36 том, мангата е продала над 71 милиона[1] копия само в Япония. ВИЗ Медия издава преведена версия в американския Шонен Джъмп. „Наруто“ става най-добре продаваната поредица на ВИЗ Медия.[2] Към днешна дата на английски са преведени първите четиринадесет тома.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Наруто Узумаки е младо момче, в което е запечатана Кюби (Деветоопашатата Лисица Демон). Дванайсет години преди началото на историята, Лисицата атакувала Коноха- селото скрито в листата, убивайки много хора. За да спаси Коноха от сигурна гибел, водачът на селището и нинджите в него - Четвъртият Хокаге - се жертва, за да запечата демона в Наруто, още в деня на раждането му. Жителите на Коноха, обаче, се отнасяли с Наруто така, все едно самият той е демона и го избягвали през по-голямата част от детството му. Третият Хокаге, който заменил Четвъртия след смъртта му, издал закон никой да не споменава атаката на Лисицата над Коноха. Това включвало Наруто, който не знаел за демона вътре в него. Години по-късно, Наруто е подмамен от нинджата предател Мизуки да открадне свитък със забранени техники, но е спрян от учителя си - Ирука Умино. Мизуки нарушава забраната да се разкрие истината за запечатването на демонът и така Наруто научава, че той е затворът за Деветоопашатата Лисица. Когато Ирука е тежко ранен, защитавайки Наруто от Мизуки, Наруто използва джуцу, което е научил от свитъка и създава многобройни клонинги на самия себе си, Сенчеста Клонираща Техника, за да победи Мизуки.

Главната история проследява Наруто и съвипускниците му от Академията за Нинджи. Наруто се сприятелява със Саске Учиха и Сакура Харуно, които заедно с него са в Отбор 7, под надзора на талантливия нинджа Какаши Хатаке. Както всички останали отбори в селото, Отбор 7 трябва да изпълнява мисии и молби на селяните, например да свършат домакинската работа или да са охранители на някоro. След няколко мисии, Какаши разрешава на отбора да участва на изпита за Чуунин, който им позволява да придобият по-висок ранг и да участват в по-трудни мисии. По време на изпита, Орочимару - най-търсеният престъпник от Коноха, атакува селото и убива Третият Хокаге за отмъщение. Един от трите легендарни нинджи - Джирайя, е натоварен със задачата да намери бившата си съотборница - Цунаде, избрана да стане Петият Хокаге. По време на търсенето, се разкрива, че Орочимару иска да привлече Саске, заради изключителните му способности и генетично наследство. Вярвайки, че Орочимару може да му даде силата, нужна му да изпълни отмъщение над брат си Итачи, който е избил целият му клан, Саске избягва при него. Цунаде изпраща група от нинджи, включително и Наруто, за да върнат Саске в Коноха, но Наруто се проваля в опита си да го победи и да го върне. Наруто не се отказва и напуска Коноха, за да се обучава през следващите две години и половина, с Джирайя като настойник, който го подготвя за следващата му среща със Саске.

Завръщайки се в селото след обучението си, мистериозна организация наречена Акацуки се опитва да залови деветте могъщи опашати зверове, запечатани в нинджи от различни страни, включително и Деветоопашатата лисица в Наруто. Няколко нинджи от Коноха, включително и Отбор 7 се борят срещу членовете на Акацуки и търсят Саске. Въпреки че успяват да спасят Гаара - приемникът на Едноопашатият Демон, Акацки залавят седем от зверовете. През това време, Саске предава Орочимару и се изправя срещу Итачи, за да изпълни отмъщението си. След като Итачи умира в битката, Мадара Учиха - задкулисният и истински лидер на Акацуки, казва на Саске, че първенците на Коноха са заповядали на Итачи да избие клана си. Разярен от това разкритие, Саске се присъединява към Акатски, за да унищожи Коноха. Междувременно, след като няколко от членовете на Акатски са победени от нинджите на Коноха, официалният им лидер Пейн, нахлува в селото, в опит да залови Наруто. Въпреки това, Наруто го побеждава и го убеждава да напусне организацията.

Мадара известява официално, по време на среща на петте Каге — водачи на петте села нинджи, в основата на военната мощ на петте най-силни страни, че иска да залови демоните, за да създаде толкова силна илюзия, че да може да контролира цялото човечество, с цел да бъде наложен траен мир. Тези села отказват да му помогнат, понеже осъзнават, че това на практика означава премахване на техния свят — светът на шинобите, и се обединяват срещу него обявявайки началото на Четвъртата Велика Нинджа война.

Наруто отива на един остров да се обучава с Килър Бии.Там той се обучава и взима под свой контрол Кюби.Затова нещо му помага майка му и така Наруто разбира истината за живота на майка му и баща му.Един от Акацуки ги напада и вижда къде крият останалите опашати зверове - Кюби и Хачиби.Наруто,когато активирва Мъдрец формата и се опитва да излезне от това място,той вижда,че неговите приятели се бият на живот и смърт, за да го спасят и вижда войната между хората и избягва с Хачиби,за да предотвратят войната.

След това започва подготовката за тази война.Петте Кагета правят няколко отряда за нападение.А помощникът на Мадара - Кабуто използва Едо Тенсей, за да съживи всички силни и мъртви хора като армия + 100 000 Бели Зетсута.Така започва войната.Вече лошите измислиха тактика: Когато едно Зетсу се бие с някой,той може да се направи на него и да го заблуди,но Наруто има клетки,от които разбира кой е истинският и кой е фалшивият.Петте Кагета отиват на бойното поле и се изправят срещу истинският съживен Мадара.Те изпращат Наруто да отиде и да прекрати войната.Съживеният Итачи отива със Саске в мястото,в което се крие Кабуто.Там те го побеждават и Саске и спират Едо Тенсей,но не могат да спрат съживеният Мадара,За да разбере още информация за миналото,призовава Орочимару от тялото на Анку и Оро се съгласява да му помогне.Когато Наруто побеждава неговите опоненти и някои са от Акацуки,той се изправя срещу Мадара-Обито и започва да се бие срещу него и Какаши-сенсей,както и Гай-сенсей му помагат.Наруто успява да овладее пълната форма на Кюби преди да се срещне с другите Биджута и техните джинчурикита.След като Наруто чупи маската на Мадара се оказва,че това е Обито- съученик на Какаши.Всички са в шок и Обито отвинява Какаши за смъртта на Рин-съученичка на Какаши и Обито,която според "истинската смърт на Обито",тя е поверена на Какаши.но тя умира.След това на тяхното бойно поле се появява Мадара и се съюзява с Обито.След това Наруто и Килър Бии се опитват да унищожат опитът на Обито и Мадара Учиха да призоват Джуби.Но след този опит да счупят обвивката която го пази и призовава.Те я счупват и вместо Джуби да умре той се призовава и започва да бъде контролиран от Мадара и Обито.Тогава на помощ да унищожат Джуби се изправят нинджите от петте велики обединени нации.

Детайли за мангата[редактиране | редактиране на кода]

Премиерата на „Наруто“ е през 1999 година в списанието на Shueisha — Weekly Shōnen Jump. Първите 238 глави са познати като част I и представляват първата част от историята на „Наруто“. Манга главите 239 до 244 обхващат gaiden серии, фокусиращи се върху произхода на персонажа Какаши Хатаке. Всички последвали глави принадлежат към Част II, която продължава историята от Част I, след две години и половина напредване във времето. Английската адаптация на мангата „Наруто“ е лицензирана от Viz и се издава на части от Shonen Jump версията на Viz. Все още няма никаква информация за евентуално издаване на мангата „Наруто“ в България.

До август 2008, в Япония са издадени 43 тома от Shueisha, като първите двадесет и седем тома съдържат Част I, а останалите шестнадесет принадлежат към Част II. Първият том е пуснат в продажба на 3 март, 2000 година, а четиридесет и третият е издаден на 4 Август, 2008 година. В допълнение, четири тома, всеки съдържащ ани-манга базирана на първите четири филма за „Наруто“, са издадени от Shueisha. Viz са издали 30 тома от английската адаптация на мангата.

Детайли за анимето[редактиране | редактиране на кода]

Първата част на „Наруто“ се съдържа от 220 епизода, разделени в 9 сезона. Има и три филма към нея.

Втората част на „Наруто“ се казва Наруто: Ураганни Хроники, която все още върви. Засега има 400

епизода и 7 издадени филма.

„Наруто“ в България[редактиране | редактиране на кода]

Naruto e много популярно аниме и в България .[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

На български[редактиране | редактиране на кода]

На английски[редактиране | редактиране на кода]

На японски[редактиране | редактиране на кода]


  1. The Rise and Fall of Weekly Shonen Jump: A Look at the Circulation of Weekly Jump. // Comi Press, 6 март, 2007.
  2. USA Today's Top 150 Best Seller list features VIZ Media's Shonen Jump's Naruto manga at number 29. // VIZ Media, 7 март, 2006.