На юг от границата (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
На юг от границата
South of the Border
РежисьориОливър Стоун[1][2]
В ролитеЕво Моралес[1]
Кристина Фернандес де Киршнер[1]
Рафаел Кореа[1]
Раул Кастро[1]
Фернандо Луго[1]
Луис Инасио Лула да Силва[1]
Премиера2009 г.
Времетраене102 минути
Езиканглийски език
Външни препратки
IMDb Allmovie

„На юг от границата“ (на английски: South of the Border) е документален филм от 2009 година на режисьора Оливър Стоун. Представен е на филмовия фестивал във Венеция през същата година. Създаден е по идея на Тарик Али, а според Оливър Стоун филмът ще помогне хората по-добре да разберат венецуелския президент Уго Чавес, представян от американските медии като диктатор[3]. Снимачният екип на Оливър Стоун обикаля страните в Южна Америка, като прави опит да обясни феномена на успеха на левичарските партии и политическия прогрес там в началото на 21 век, както и боливаристкото революционно движение.

Освен Уго Чавес във филма са представени кадри и интервюта с други ключови фигури от Латинска Америка като Ево Моралес, президент на Боливия, Кристина Киршнер и Нестор Киршнер, президенти на Аржентина, Рафаел Кореа, президент на Еквадор, Раул Кастро, президент на Куба, Фернандо Луго, президент на Парагвай, и Лула да Силва, президент на Бразилия[4].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е ж www.imdb.com // Посетен на 8 април 2016 г.
  2. www.filmaffinity.com // Посетен на 8 април 2016 г.
  3. Stone: Film an intro to Chavez and his movement, by Ian James, Associated Press. 29 май 2010
  4. Oliver Stone heads 'South of the Border' to chat up Chavez and others. Reed Johnson, Los Angeles Times, 1 септември 2009.