Николай Марков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Марков
специалист по национална и международна сигурност
Роден
26 април 1970 г. (54 г.)

Учил вНационален военен университет

Николай Марков е роден на 26 април 1970 г. Завършва военния университет във Велико Търново, а след това – и специалност „право“. Започва работа в Националната служба за охрана през 1993 г. Напуска системата през 2007 г. след скандал с президента по това време Георги Първанов[1]. Въпреки добилото популярност обръщение "Полковник Николай Марков", той се уволнява от Въоръжените сили с чин подполковник[2].

Николай Марков е завършил магистърска степен в Националния военен университет с отличен успех. Дълги години работи като офицер в сферата на националната сигурност, където е заемал различни длъжности, свързани с противодействие на заплахи от тероризъм. Започва професионалната си кариера като разузнавач и достига до поста на главен инспектор. Ръководи и участва в различни звена за превенция на въоръжени посегателства срещу значими вътрешно-политически и международни лидери. Има професионален опит в противодействието на организираната престъпност. Автор е на няколко специализирани научни доклада в областта на управлението на системата за защита на националната сигурност и устойчивото управление на кризи. Прави научни изследвания в областта на латентните кризи в системата на сигурността и влиянието им върху политическата и гражданска сигурност. Лектор е на различни професионални курсове в областта на разузнаването и контраразузнаването, противодействие на организираната престъпност, превенция на общата престъпност, традиционните религии и противодействие срещу тероризма, криминалистична техника, цифрови и технологични трансформации в сигурността (киберсигурност), криминалистична тактика и криминалистична експертиза.[3]

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • CTRM166 Проект: Противодействие на организираната престъпност.[3]
  • CTRM254 Противодействие на организираната престъпност.[3]
  • CTRM350 Модерно разузнаване и контраразузнаване.[3]

Интервюта[редактиране | редактиране на кода]

Николай Марков е чест гост в телевизионни и радио предавания в редица национални медийни компании, в областта на своите компетенции: Българското национално радио,[4] Нюз.бг.,[5] Би Ти Ви.,[6] Евроком Ти Ви и много други, по-малко популярни медии.

Цитати от Николай Марков[редактиране | редактиране на кода]

Единствените неща, пред които аз се прекланям в живота, това са целите, които човечеството си поставя. [7]
Всичко за Матушка Русия, ако се наложи ще жертваме България.[източник? (Поискан преди 14 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Полк. Николай Марков // old.svobodni.bg. Посетен на 5 май 2023.
  2. Ас. Николай Марков // securitystudies.nbu.bg. Посетен на 25 април 2024.
  3. а б в г Ас. Николай Марков // ecatalog.nbu.bg. Посетен на 5 юни 2023.
  4. Големинова, Даниела. Николай Марков: Има заговор, жертвата е Кирил Петков // bnr.bg, 26 май 2023. Посетен на 5 юни 2023.
  5. Статии, свързани с Николай Марков // news.bg. Посетен на 5 юни 2023.
  6. Полк. Николай Марков: Не съм видял мутра така да хвърля и поругава българското знаме // btvnovinite.bg, 9 юли 2020. Посетен на 5 юни 2023.
  7. Анастасова, Таня. Николай Марков: Бъдещето на света е възможно само като бъдеще на човечеството // liberta.bg, 27 януари 2022. Посетен на 5 юни 2023.