Нюйоркски истории

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Нюйоркски истории
Режисьор Франсис Форд Копола
Мартин Скорсезе
Уди Алън
Сценарий Уди Алън
Франсис Форд Копола
София Копола
В ролите Мия Фароу
Талия Шайър
Джанкарло Джанини
Джули Кавнър
Ник Нолти
Стив Бушеми
Уди Алън
Пол Хърман
Оператор Свен Нюквист
Премиера
Страница в IMDb

„Нюйоркски истории“ (на английски: New York Stories) е американски филм от 1989 година на режисьорите Мартин Скорсезе, Франсис Форд Копола и Уди Алън. Той е съставен от три независими истории, случващи се в Ню Йорк, като всяка от частите има собствен режисьор, сценарист и актьорски състав. Всяка от частите има продължителност 40 минути.

„Житейски уроци“[редактиране | edit source]

Първата част се нарича „Житейски уроци“ и е режисирана от Мартин Скорсезе. В нея се разказва историята на прочутия художник Лайънъл Доби (Ник Нолти) и за неговата неизвестна асистентка Полет (Розана Аркет). Доби пренасочва своята ярост в трескаво рисуване. Той вижда в Полет само една жена, която удовлетворява личните му нужди под претекст, че му асистира в работата, но за Полет рисуването е всичко.

Сценарист е Ричард Прайс.

„Живот без Зоуи“[редактиране | edit source]

Зоуи е малко момиченце с богати родители. Тя живее в нюйоркски хотел и разчита единствено на своя забавен иконом. Тази част е режисирана от Франсис Форд Копола, а сценарият е написан от него и от дъщеря му София Копола.

„Едипово разстройство“[редактиране | edit source]

„Едипово разстройство“ е комедийната версия на Уди Алън, който освен, че играе и режисира филма, е и негов сценарист. В тази част Шелдън трябва да се бори със своята натрапчива майка (Мей Куестъл), когато изведнъж тя изчезва след участие във фокус, за да се покаже след 1 седмица на небето (оператор е Свен Нюквист, а монтажист - Сюзън Морс) и отново да дава ценни наставления на своя син. Годеницата му Лиса (Миа Фароу) не издържа на напрежението и го напуска.

Външни препратки[редактиране | edit source]