Обикновено лабео

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обикновено лабео
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Шараноподобни (Ostariophysi)
разред:Шараноподобни (Cypriniformes)
семейство:Шаранови (Cyprinidae)
род:Epalzeorhynchos
вид:Обикновено лабео (E. bicolor)
Научно наименование
Smith, 1931
Обикновено лабео в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновеното лабео, още Двуцветно лабео (Epalzeorhynchos bicolor), е вид риба от семейство Шаранови (Cyprinidae). Видът е ендемичен за Тайланд и може да се намери в река Чао Прая на юг чак до Банкок.[2] От 1996 до 2011 г. видът се е смятал за изчезнал от дивата природа. Няма доказателства, че събирането му за аквариумна търговия е причина за намаляването на вида. По-вероятната причина за това е строителството на язовири и пресушаването на блата, които се проведоха през 1970 г.[3]

Екземплярите от този вид обикновено не надвишават 15 cm на дължина, но в редки случаи те могат да достигнат до 20-23 cm в зависимост от това как се хранят. Продължителността на живота им е около осем години, въпреки че в някои редки случаи могат да живеят и над 10 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Epalzeorhynchos bicolor (Smith, 1931). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Smith, Hugh W. Descriptions of new genera and species of Siamese fishes // Proceedings of the United States National Museum 79. 1931. Архивиран от оригинала на 2012-06-01. (на английски)
  3. IUCN Red List - Epalzeorhynchos bicolor