Огън на свети Елмо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за природното явление. За американския филм вижте Огън на свети Елмо (филм).

Огън на свети Елмо на мачтата на кораб

Огън на свети Елмо (на английски: Saint Elmo's fire) е електрически феномен, който се получава при голямо напрежение на електрическото поле в атмосферата и обикновено се проявява като светеща плазма (коронен разряд) по остри върхове на високи предмети (напр. мачти). Образува се в моменти, когато интензитета на електричесото поле в атмосферата над предмета достигне 500 V/m или повече. Обикновено се проявява при гръмотевична буря през лятото и при снежна буря през зимата. По физическата си природа Огънят на свети Елмо представлява особен вид коронен разряд. Названието му идва от името на св. Елмо (Еразъм), покровител на моряците в католицизма.

Има много исторически сведения за наблюдаването на феномена. Познат е още в Древна Гърция и присъства в някои митове. Описания на огъня на св. Елмо присъстват и в творбите на Юлий Цезар и Плиний Стари, а също така и в разказите за много от пътешествията по времето на Великите географски открития. В днешно време най-известният случай е с Полет 9 на Бритиш Еъруейс.

В литературата, Огънят на Свети Елмо може да се намери в Бурята на Уилям Шекспир, Тайните на Удолфо на Ан Радклиф, Моби Дик на Херман Мелвил, Поемата на древния моряк на Самюъл Колридж, Падането на къщата на Ъшър на Едгар Алън По и други произведения.

Вижте също[редактиране | edit source]