Партия на ислямското възраждане (Таджикистан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Партия на ислямското възраждане
Ҳизби Наҳзати Исломии Тоҷикистон
Ръководител Мухидин Кабири
Основана 1990 г.
Щаб Душанбе
Идеология Ислям, създаване на ислямска държава
Парламент на Таджикистан
2 / 63
Сайт www.nahzat.tj

Таджикистанската ислямска партия на Възраждането (на таджикски: Ҳизби Наҳзати Исломии Тоҷикистон; на руски: Партия исламского возрождения Таджикистана), позната също като Ислямското Възраждане на Таджикистан, Ислямско пробуждане на Таджикистан, Ислямска партия за пробуда или Ислямска възродителна партия е ислямска партия в Таджикистан.Тя е единствената ислямска партия в Централна Азия.

История[редактиране | edit source]

Организацията е създадена през 1990 година от Саид Абдула Нури, който е считан за един от най-влиятелните таджикистански политици и религиозни лидери. Саид Абдула Нури е активен поддръжник за създаването на ислямска държава в Таджикистан.Своите възгледи, той открито изразява по време на съветската епоха. Многократно е арестуван за незаконна пропаганда на исляма и по обвинения за разпространяване на наркотици. В момента начело на партията е неговият заместник Мухидин Кабири.

През 1992 година партията организирва конференция в Саратов, Русия, на която участват много ислямисти от предишни азиатски и съветски републики — Татарстан и Башкортостан. Когато Таджикистан извоюва независимостта си през 1993 година партията е забранена и се бори на страната на Обединената Таджикистанска Опозиция (ОТО) и Съюзите от региона Гарм против режима. През юни 1997 година Саид Абдула Нури и президентът на Таджикистан Емомали Рахмонов подписват „Общо споразумение за мир и национално съгласие в Таджикистан“. През 1998 година партията е отново легализирана, след като тя отговаря на редица миротворящи условия.През 1999 година тя е втората по влияние партия в Таджикистан.

Дейност[редактиране | edit source]

През 2000 година „Партията на ислямското възраждане на Таджикистан“ обвинява правителството в нарушение на „Общото споразумение“, а през юни 2003 година застава против измененията в конституцията, която позволява на Емомали Рахмонов да се кандидатира за още един мандат. В резултат на това се изострят отношенията между опозицията и активистката партия на властите, които набират популярност и биват преследвани.През октомври 2003 година е арестуван и осъден на дълго лишаване от свобода заместникът на Саид Абдула Нури — Шамсудин Шамсудинов.

Избори[редактиране | edit source]

  • По време на изборите, които се състоят между 27 февруари и 15 март 2005 година, партията печели 8 %, което и осигурява 2 от 63 места в местния парламент.
  • По време на изборите, проведени на 28 февруари 2010 година, партията също печели 8 %, което отново и осигурява 2 от 63 места в местния парламент.
  • През 2006 година умира от рак дългогодишния лидер на партията, Саид Абдула Нури, след което организацията се опитва да бойкотира президентските избори.

Източници[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Islamische Partei der Wiedergeburt Tadschikistans“ и страницата „Партия исламского возрождения Таджикистана“ в Уикипедия на немски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.