Педрико де Медичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Педрико де Медичи
принц от Флорентинското херцогство
Роден
Починал
9 юни 1547 г. (0 г.)
ПогребанФлоренция, Италия
Герб
Семейство
РодМедичи
БащаКозимо I де Медичи
МайкаЕлеонора ди Толедо
Братя/сестриЛукреция ди Козимо де Медичи
Изабела Медичи
Вирджиния Медичи
Мария Лукреция де Медичи
Бия де Медичи
Гарция де Медичи
Пиетро де Медичи
Джовани де Медичи
Джовани де Медичи (кардинал)
Фердинандо I Медичи
Франческо I де Медичи

Пиèро де Мèдичи, наречен Педрѝко (на италиански: Piero de' Medici, detto Pedricco; * 7 aвгуст 1546, Флоренция; † 9 юни 1547, пак там) е принц от Флорентинското херцогство.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Козимо I (1519 – 1574), бъдещ велик херцог на Тоскана, тогава херцог на Флоренция, и дона Елеонора Алварес де Толедо (1522 – 1562), аристократка от Дом Алба. По бащина линия е внук на кондотиера Джовани дале Банде Нере и на Мария Салвиати, чрез които самият Лоренцо Великолепни е неин прапрадядо, а по майчина – на Педро Алварес де Толедо и Сунига, вицекрал на Неапол, и на Мария Осорио и Пиментел, маркиза на Вилафранка дел Биерсо.

Има шест братя и четири сестри:

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Прякорът „Педрико“, произлизащ от испанското Педро (името на неговия дядо по майчина линия), със сигурност трябва да се проследи до майка му и днес се използва и от историците, за да го разграничат от последния син на двойката, дон Пиетро де Медичи.

Той е кръстен на 1 септември 1546 г. в баптистерия на Сан Джовани, като негов кръстник е кардинал Кристофоро Мадруцо. Умира през юни следващата година.

Въпреки че Козимо вече е загубил естествена дъщеря (Бия), Педрико е първото законно дете, което умира като бебе на възраст под една година. Към това се добавя година по-късно смъртта на инфанта Антонио, което кара Елеонора ди Толедо да вземе, наред с различни други причини, решението да се премести в по-здравословната южна част на града, в двореца Пити с голяма градина, специално закупена от нея (Градина „Боболи“).

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pedricco de' Medici в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​