Перо Д. Коробар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Перо Д. Коробар
Перо Д. Коробар
политик от Социалистическа република Македония
Роден
Починал
2001 г. (86 г.)

Перо (Петър) Д. Коробар (на македонска литературна норма: Перо Д. Коробар) е югославски партизанин, политик от Социалистическа република Македония, прокурор и футболен функционер в СР Македония и Югославия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 март 1914 година в град Велес. През 1939 година завършва Юридическия факултет на Белградския университет.

Взема участие в комунистическата съпротива като секретар на нелегалния народоосвободителен комитет във Велес. Отделно е военен прокурор към Главния щаб на НОВ и ПОМ. Неговите братовчеди братята Перо Коробар и Боро Коробар също участват в комунистическата съпротива.

След Втората световна война е първи обществен прокурор на Македония и помощник обществен прокурор на Югославия. Заема министерския пост секретар за законодателство на Изпълнителния съвет на СРМ. Секретар е и в Секретариата за организиране на властта и управлението към Правителството на СРМ. Народен представител в Републиканския събор на Събранието на СРМ. В периода 1963-1970 г. е пръв председател на Конституционния съд на Македония.

В отделни периоди е председател на Университетския съвет на Скопския университет, на Съюзния съд на Югославия, подпредседател на Съюза на дружеството на юристите на Югославия и председател на Съюза на дружествата на юристите в Македония. Бил е отговорен редактор на сп. „Правна мисъл“. Освен това известно време е председател на Футболния съюз на Македония и Югославия[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1491. (на македонска литературна норма)
пръв председател на Конституционния съд на Социалистическа република Македония
(1963 – 1974)
Асен Групче