Петра Хулова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петра Хулова
Petra Hůlová
Петра Хулова, 2007 г.
Петра Хулова, 2007 г.
Родена12 юли 1979 г. (44 г.)
Професияписател, драматург, сценарист, политик, журналист
Националност Чехия
Активен период2000 –
Жанрдрама, любовен роман, пътепис
Направлениепостмодернизъм
НаградиМагнезия Литера
Деца3
Петра Хулова в Общомедия

Петра Хулова (на чешки: Petra Hůlová) е чешка културоложка, политичка от Зелената партия, драматург, журналистка и писателка на произведения в жанра драма и пътепис.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Петра Хулова е родена на 12 юли 1979 г. в Прага, Чехословакия.

След завършване на гимназия и неуспешен опит да следва във Факултета по социални науки на Карловия университет, след което следва културология във Факултета по изкуствата на същия университет. По-късно следва монголоистика. От 2000 до 2001 г. живее в Монголия в Улан Батор по програмата за студентски обмен, където се развива сюжетът на първия ѝ роман.

Първият ѝ роман „Помен за баба ми“ е издаден през 2002 г. На фона на Червената планина в Монголия, чрез монолога на пет жени от едно семейство, и главната героиня Зая, е представен образа на стремящата се към щастие жена – понякога жертва на мъжете, друг път на собствените си разбирания, но по правило винаги благородна и добра. В книгата писателката използва много автентични монголски думи, разкрива бита, обичаите и философията на монголците. През 2003 г. романът печели престижната чешка литературна награда „Магнезия Литера“ в категорията „Откритие на годината“ печели отличието „Книга на годината“ на анкетата на вестник „Lidové noviny“.

След престоя ѝ в САЩ като стипендиант на Фулбрайт в катедрата по антропология в Градския университет на Ню Йорк, през 2005 г. е издадена книгата ѝ „Cirkus Les Mémoires“. В него представя съдбата на три поколения емигранти, чийто живот протича в Ню Йорк и Прага, два значително различни свята, техните стремежи и сложни междуличностни отношения.

През 2006 г. е издадена новелата ѝ „Пластмасов тристаен“. Историята представя живота на елитна проститутка, която мечтае за израстване и собствена телевизионна поредица. Чрез нея се разкриват слабостите на хората, очакванията и фалшивите отношения. Книгата е отличена с наградата „Иржи Ортен“ за проза на млад автор. Поставена е и на сцена под името „Чешка порнография“.

През 2008 г. писателката печели наградата „Йозеф Шкворецки“ за романа си „Stanice jga“ (Гара Тайга). Това е историята на датски индустриалец, изчезнал в Сибир през 40-те години, а няколко десетки години по-късно студент се опитва да разбере какво се е случило с него.

В романа ѝ „Strážci občanského dobre“ (Пазители на гражданския кладенец) от 2010 г. главният герой е чех, марксист и расист, който показва падането на комунизма и Нежната революция от своя гледна точка.

През 2012 г. е публикуван романът ѝ „Čecha země zaslíbená“ (Чешката обетованата земя), представящ историята на украинската имигрантка Олга, която живее и работи като чистачка в Чехия.

Произведенията ѝ са преведени на повече от 10 езика по света.

През 2016 г. прави театрална адаптация на романа на Иън Макюън „Бетонна градина“.

От 2007 г. тя е редовен сътрудник на списание „Respekt“. Публикува статии за литература, актуални политически събития и социални проблеми и в „Souvislosti“, „Literární noviny“, „Babylon“, „Týden“, и в онлайн списанието „Echo24.cz“.

Тя е член на Зелената партия. Участва в изборите за Камарата на депутатите на парламента на Чешката република през 2013 г. и в изборите за Европейски парламент през 2014 г., но е на задни места в листите.

Разведена е и има 3 деца. Петра Хулова живее със семейството си в Прага.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Paměť mojí babičce (2002)
    Помен за баба ми, изд.: ИК „Персей“, София (2017), прев. Деница Дабижева
  • Cirkus Les Mémoires (2005)
  • Stanice Tajga (2008)
  • Strážci občanského dobra (2010)
  • Čechy, země zaslíbená (2012)
  • Macocha (2014)
  • Stručné dějiny Hnutí (2018)
  • Zlodějka mýho táty (2019)

Новели[редактиране | редактиране на кода]

  • Přes matný sklo (2004)
  • Umělohmotný třípokoj (2006)
    Пластмасов тристаен, изд.: ИК „Персей“, София (2015), прев. Деница Дабижева

Пиеси[редактиране | редактиране на кода]

  • Buňka číslo (2016)

Други на български език Пътепис за Бърно („Kde nejste doma“) в „Пътуване през Европа : измерения на културното пространство“, изд. „Международно дружество „Елиас Канети“ Русе (2012), прев. Димана Иванова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Petra Hůlová в Уикипедия на чешки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​