Поетични възгледи на славяните за природата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Поетични възгледи на славяните за природата
Поэтические воззрения славян на природу
АвторАлександър Афанасиев
Създаване1865 г.
Руска империя
Първо издание1865 г.
Оригинален езикруски език

„Поетични възгледи на славяните за природата“ (на руски: Поэтические воззрения славян на природу) е книга на руския фолклорист Александър Афанасиев, издадена в Москва в три тома през периода 1865 – 1869 година.

Книгата с подзаглавие „Опит за сравнително изучаване на славянските предания и вярвания във връзка с митичните сказания на други родствени народи“ е мащабно изследване на славянската митология, върху което Афанасиев работи в продължение на 17 години и което е смятано за основния му научен труд. Тя е и основното произведение на руската етнография в духа на германската Митологична школа.

„Поетични възгледи“ има силен отзвук при публикуването си и оказва силно влияние върху руския символизъм. В по-късната научна литература тя е критикувана за позоваването на фалшифицирани източници, като Краловедворския ръкопис, както и за тенденциозната интерпретация на източниците в посока на предпоставени от автора теории.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Башкатов И. Слово и миф: славянская мифология, или Духовный подвиг Александра Афанасьева // Афанасьев А. Н. Славянская мифология (Поэтические воззрения славян на природу; Происхождение мифа). – М.: Эксмо, СПб.: Мидгард, 2008. – С. 5 – 11. – 1520 с. – (Гиганты мысли). – 4100 экз. – ISBN 978-5-699-27982-1, ISBN 5-91016-014-3.