Понте деле Гулие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Понте деле Гулие
Ponte delle Guglie
Основни данни
Предназначениепешеходен мост
ПресичаКанал Канареджо
МестоположениеВенеция, Италия
По-горенПонте дей Тре Арки
Технически данни
Конструкциясводов мост
Материалкамък
Брой отвори1
История
Построен1285–1823 г.
ЗаменилПонте ди Канареджо
Карта
45.4436° с. ш. 12.3256° и. д.
Местоположение в Италия Венеция
Понте деле Гулие в Общомедия

По̀нте дѐле Гу̀лие (на италиански: Ponte delle Guglie – Мост на шпиловете) е пешеходен мост във Венеция, разположен в сестиера Канареджо.

Той е единственият венециански мост, украсен с шпилове (обелиски), поставени по 2 от всяка страна, от което е взел името си.

На същото място е построен Понте ди Канареджо (Ponte di Cannaregio – Мост Канареджо) от дърво през 1285 година. Почти 3 века по-късно - през 1580 г., дървеният мост е заменен от настоящия мост от камък, както свидетелстват надписите на моста.

Каменният мост е реставриран през 1641 и 1677 г. Престроен е наново през 1823 г., като са добавени шпиловете, на които стълбове е наречен понастоящем. Последно е реставриран през 1987 г., когато е изградено трасе за придвижване на инвалиди, снабдено с метален парапет и стъпала, първоначално от асфалт, а сега от камък.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ponte delle Guglie в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​