Принцеса Бътърфлай в битка със силите на злото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Принцеса Бътърфлай в битка със силите на злото
Star vs. the Forces of Evil
ЖанрКомедия,

Екшън,

Фентъзи
Създател(и)Дарън Нефси
РежисураМайк Мален, Арън Хамерсли
АктьориЕден Шер, Адам МакАртър, Грей Делайл, Алън Тудик, Джени Слейт
СтранаСАЩ
Езиканглийски
Сезони4
Епизоди75
Продукция
Времетраене22 мин. на епизод
ДистрибуцияDisney XD
Разпространение
ТВ каналDisney Channel
Картина16:9
Излъчване18 януари 2015 г. – 19 май 2019 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

Принцеса Бътърфлай в битка със силите на злото (на английски: Star vs. the Forces of Evil) е американски анимационен сериал, създаден от Дарън Нефси и разработен от Джорджана Аркин и Дейв Уейсън, който се излъчва по Дисни Ченъл и Disney XD. Това е първият сериал на Disney XD създаден от жена. Сериалът има 4 сезона. По време за излъчването си се превръща в един от най-популярните анимационни сериали за времето си, с фенове по целия свят.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Анимацията следва енергичната и надарена с магически способности принцеса Стар Бътърфлай. Тя живее в измерение наречено Мюни. След като получава кралската вълшебна пръчка за 14-ия си рожден ден, Стар е изпратена от кралските си родители да живее на Земята, където безопасно да може да тренира магическите си умения. Там тя се запознава с момчето Марко Диаз и родителите му, в чиито дом тя остава да живее, донасяйки своя уникален стил и превръщайки мястото в свой собствен дом. Марко помага на Стар да свикне с живота на Земята и в гимназията, но Стар често ги замесва в различни неприятности със своите магически способности. Заедно с Марко те се впускат в невероятни приключения както на Земята, така и в други измерения, докато се опитват да държат магическата пръчица далеч от ръцете на своя враг Людо и чудовищните сили на злото.

С напредването на сериала тайни от миналото се разкриват и нови, по-опасни врагове се появяват, включвайки мистериозният гущероподобен Тофи, бившата кралица Еклипса и нейната дъщеря Метеора, която е полу-чудовище. В трети сезон мястото, където се развива действието, се сменя от Земята на Мюни като по този начин ролите на Стар и Марко са разменени. Сюжетът се изменя от опазването на вълшебната пръчка до по-сложни проблеми и конфликти като този за хората на Мюни и техните предрасъдъци спрямо чудовищата.

Концепция[редактиране | редактиране на кода]

Създателката Дарън Нефси, която е възитаничка на Калифорнийския институт по изкуствата, споделя, че първоначалната ѝ идея е била Стар да бъде момиче, което иска да бъде вълшебно, а Марко да бъде момче, което е обсебено от карате, и те да са врагове вместо приятели.

Въпреки че Дисни настояват героите да ходят на училище, за да бъде по-разбираем за детските зрители, сериалът се стреми да не превръща гимназията в най-важното преживяване за тийнейджърите, а да акцентира и на живота извън нея. Освен това Стар прави нещата по свой начин, вместо да се притеснява от критика. Нефси не е искала магическите сили на Стар да са пазени в тайна от другите, което е типично за магическите момичета, и затова учениците и родителите на Марко знаят за тях. Нефси също казва, че епизодите балансират между комедия и драма: „Ние наистина искаме нашите герои да се чувстват като тийнейджъри и да преживеят нормалните емоции, които тийнейджърите преживяват, но в тази магическа обстановка“.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Стар Бътърфлай е 14-годишно момиче, принцеса на Кралството на Мюни, изпратена на Земята от родителите си, за да се упражнява в използването на кралския магически жезъл, който получава. Тя е енергична, винаги оптимистична и приятелски настроена. Безгрижието и бунтовническият ѝ характер често я въвличат в различни неприятности, дори когато просто опитва да помогне на някого. Тя е изключително надарена в използването на магия, макар да мрази да следва правилата при обучението си.
  • Марко Диаз е човешко момче от латиноамерикански произход и най-добрият приятел на Стар на Земята. Той е мил, отговорен и добре организиран. Въпреки противоположните си характери, той бързо започва да се разбира добре със Стар след нейното пристигане и двамата стават почти неразделни. Марко има червен колан по карате.
  • Том Луситор е бившото гадже на Стар, която къса с него заради проблемите му с гнева. Той е полу-демон и принц на Подземието.
  • Принцеса Понита е летяща глава на еднорог. Тя е най-добрата приятелка на Стар преди тя да дойде на Земята. Тя е принцеса на Облачното Кралсто на Мюни.
  • Джаки Лин Томас е човешко момиче, в което Марко е влюбен откакто е бил малък. Тя често кара скейтборд.
  • Речниксън е магическо създание, което е изпратено на Земята заедно със Стар, за да ѝ помага да усъвършенства магическите си способности. Той живее в Книгата на Заклинанията, в която всички предишни кралици на Мюни са записвали заклинанията си.
  • Луна Бътърфлай е майката на Стар и кралица на Кралството на Мюни. Тя също притежава магически сили.
  • Людо е чудовище, чиято основна цел е да вземе магическия жезъл на Стар и да го използва а своя собствена облага.
  • Тофи е зло гущероподобно чудовище, чиято цел е да унищожи цялата магия във вселената. Той има силата да регенерира всяка отрязана част от тялото си.

„Принцеса Бътърфлай в битка със силите на злото“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България анимацията се излъчва по Дисни Ченъл. Дублажът е насинхронен на студио Александра Аудио. Ролите озвучават актьорите Татяна Етимова, Константин Каракостов, Георги Стоянов, Златина Тасева, Явор Караиванов, Васил Бовянски, Цанко Тасев, Мариета Петрова, Албена Михова.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Епизоди Дати на излъчване
(САЩ)
Дати на излъчване

(България)

1 13 18 януари 2015 г. 18 юли 2015 г.
2 22 11 юли 2016 г. 16 януари 2017 г.
3 21 12 юли 2017 г. 12 октомври 2019 г.
4 21 10 март 2019 г. 18 януари 2020 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]