Разказът на прислужницата (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Разказът на прислужницата
The Handmaid's Tale
Жанрдрама
антиутопия
Създател(и)Брус Милър
АктьориЕлизабет Мос
Джоузеф Файнс
Ивон Страховски
Алексис Бледъл
Маделин Брюър
Ан Дауд
Самира Уайли
и други
Страна САЩ
Езиканглийски
Сезони5
Епизоди56
Продукция
Времетраене47 – 60 минути
Разпространение
ТВ каналHulu
Излъчване26 април 2017 г. –
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Разказът на прислужницата“ е американски телевизионен сериал, създаден от Брус Милър и базиран на едноименния роман на канадската писателка Маргарет Атууд.

Сериалът е оригинална продукция на Hulu.[1] Първите три епизода са излъчени на 26 април 2017 г., а всеки следващ епизод се излъчва всяка седмица в сряда. През май 2017 г. сериалът е подновен за втори сезон, който е излъчен през 2018 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В близкото бъдеще коефициентът на плодовитост се срива в резултат на полово предавани болести и замърсяване на околната среда. В този хаос идва на власт тоталитарното християнско теономично правителство на „Гилеад“ в бившите Съединени щати след гражданска война. Обществото е организирано от жадни за власт лидери заедно с нов, военен, йерархичен режим на фанатизъм и новоизмислени социални класи, в които жените са брутално подчинени на мъжете и по закон им е забранено да работят, притежават имот, разполагат с пари или да четат. Световното безплодие води до задържането на малкото плодовити жени в Гилеад, наречени прислужници, според „екстремистка интерпретация“ на библейски разказ. Те са назначени в домовете на управляващия елит, където са подложени на ритуално изнасилване от господаря си, за да забременеят и да родят дете на тези мъже и техните жени.

Джуун Озборн, преименувана Оффред (Елизабет Мос) е прислужница, назначена в дома на гилеадския командир Фред Уотърфърд (Джоузеф Файнс) и жена му Серена Джой (Ивон Страховски). Тя е подчинена под най-стриктните правила и постоянна проверка; неподходяща дума и дело от нейна страна може да доведе до екзекуцията ѝ. Оффред, която е именувана на нейния господар (от английски: of Fred), както всички прислужници, може да си спомни за предишните времена, когато е била омъжена и е имала дъщеря, свое име и идентичност, но може само да спазва правилата на Гилеад и да се надява, че някой ден ще се освободи и ще види отново дъщеря си. Семейство Уотърфърд, ключови фигури за издигането на Гилеад, имат свои собствени конфликти с реалностите на обществото, което са помогнали да се изгради.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Сезони и епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Епизоди Излъчване
Премиера Финал
1 10[2] 26 април 2017 г. 14 юни 2017 г.
2 13 25 април 2018 г. 11 юли 2018 г.
3 13 5 юни 2019 г. 14 август 2019 г.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Handmaid's Tale – Hulu Original Series
  2. Hulu – The Handmaid's Tale – Episode Descriptions