Ранрим

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ранрим
[[image:Открито зацикляне на шаблон: Шаблон:ПК|250px|Ранрим (Открито зацикляне на шаблон: Шаблон:ПК)]]<div style="font-size:88%;line-height:1.2em;position:absolute;z-index:2;left:Грешка в записа: Неразпозната дума "strong"%;top:Грешка в записа: Неочакван оператор <%">
Red pog.png
Ранрим
Провинция Чаган
Надм. височина 1000 m

Ранрим (правопис по системата на Маккюн-Райшауер Rangrim) е кун (община) в провинция Чаган, Северна Корея. Главният град е Ранрим. Общината е създадена през 1952 година като част от административната реформа на Ким Ир Сен. Граничи с община Хвапхен и други общини от провинция Рянчан. Ранрим включва 1 уп (град), 2 родончаку (работнически околии) и 14 ри (села).

Теренът е изцяло планински, като най-ниските места са с надморска височина от 990 метра. Най-високият връх е Йонхвасан - 2355 метра. Климатът е студен — снеговалежите почват в средата на септември и свършват в края на май. Град Ранрим се свързва с Канге чрез жп-линия. Основните производства на общината са картофи и ечемик, както и различни продукти на леката индустрия.