Рон Черноу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рон Черноу
Ron Chernow
Рон Черноу, 2004 г.
Рон Черноу, 2004 г.
Роден3 март 1949 г. (75 г.)
Професияписател, журналист
Националност САЩ
Активен период1973 -
Жанрбиография
НаградиПулицър за биография
награда за американска историческа книга
национална награда за документална литература
СъпругаВалери Стърн (1979 – 2006)
Подпис
Уебсайт
Рон Черноу в Общомедия

Рон Черноу (на английски: Ron Chernow) е американски журналист, филмов продуцент и биограф, автор на бестселъри и наградени биографии на исторически личности от света на бизнеса, финансите и американската политика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Рон Черноу е роден на 3 март 1949 г. в Бруклин, Ню Йорк, САЩ, в еврейското семейство на предприемач, основател на брокерска фирма, и счетоводителка. След завършване на гимназия през 1966 г. следва английска литература в Йейлския университет и получава бакалавърска степен и после в Пембрук Колидж на Кеймбриджкия университет, който завършва с отличие с магистърска степен през 1970 г. Опитва да получи сред това докторска степен, но не завършва програмата.

След дипломирането си, в периода 1973 – 1982 г. работи като журналист на свободна практика и пише повече от 60 статии за национални вестници и списания. После работи като директор на отдела за изследванията на финансовата политика за мозъчния тръст „The Century Foundation“. През 1986 г. напуска организацията и се посвещава на писателската си кариера, като пише и статии за „Ню Йорк Таймс“ и „Уолстрийт Джърнъл“. Дава интернюта и коментари за бизнеса, политиката и финансите в национални радио и телевизионни предавания, участва като експерт по документални филми.

Първата му книга „Къщата на Морган: американската банкова династия и възходът на модерните финанси“ е издадена през 1990 г. Книгата получава Националната награда за документална литература.

Книгата му „Alexander Hamilton“, биография на Александър Хамилтън, е издадена през 2004 г. Тя печели първата литературна награда „Джордж Вашингтон“. През 2020 г. по книгата е направен едноименния филм-мюзикъл с участието на Лин-Мануел Миранда.

През 2010 г. е издадена книгата му „Washington: A Life“ (Вашингтон: Живот) за Джордж Вашингтон. Книгата печели наградата за американска историческа книга и престижната награда „Пулицър“ за биография.

За произведенията си е удостоен с почетната степен „доктор хонорис кауза“ от университета Лонг Айлънд, колежа Меримаунт Манхатън, колеж Хамилтън, колежа Вашингтон и колежа Скидмор.

През 1990 г. става член на Американския ПЕН център, а през 2006 г. става председател на Съвета на попечителите, заменяйки писателя Салман Рушди.

През 1979 г. се жени за Валери Стърн, истент по езици и социални науки в Нюйоркския технологичен колеж, която умира през 2006 г.

Рон Черноу живее в Бруклин, Ню Йорк.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • The House of Morgan: An American Banking Dynasty and the Rise of Modern Finance (1990)
  • The Warburgs (1993)
  • The Death of the Banker (1997)
    Смъртта на банкера : Упадъкът на големите банкерски династии и триумфът на дребния инвеститор, изд. „Весела Люцканова“ (1997), прев. Владимир Германо
  • Titan: The Life of John D. Rockefeller, Sr. (1998)
    Рокфелер : Животът на Джон Д. Рокфелер-баща, изд. „Сибия : Дариан“ (1999), прев. Надежда Константинова
  • Alexander Hamilton (2004)
  • Washington: A Life (2010)
  • Grant (2017)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2020 Хамилтън, Hamilton

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ron Chernow в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​