Самуел Белами

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Самуел Белами
Samuel Bellamy
английски пират
Роден
около февруари 1689 г.
Починал
26 април 1717 г. (28 г.)

Националност Англия
Семейство
БащаСтивън Белами
МайкаЕлизабет Белами
Самуел Белами в Общомедия

Самуел Белами (на английски: Samuel Bellamy), по-късно известен като „Черния Сам“, е английски пират от 18 век. Той е най-богатият пират на всички времена.

Всява страх у мореплавателите в продължение на две години. От неговия екипаж започват своята кариера едни от най-известните пирати на всички времена, включително Едуард Тийч – „Черната брада“ и Чарлз Вейн. Състоянието, което натрупва само за две години е над 100 милиона паунда, като заедно със своя екипаж напада и обира над 50 кораба.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 февруари 1689 година в енорията Хитислей, графство Девън, Англия, най-малкото от шестте деца на Стивън и Елизабет Белами. Майка му умира скоро след раждането му.

Самуел става моряк в много ранна възраст, а като юноша се присъединява към Кралския флот участвайки в няколко битки. Около 1715 г. пътува до Кейп Код, САЩ, където се влюбва в местната индианка Мария Халет, но няма с какво да плати „откуп за невяста“ на родителите ѝ. В началото на 1716 г., с група мъже, Белами напуска Кейп Код, за да търси съкровища на брега на Флорида, където през 1715 г., поради мощен ураган, потъват 11 кораба от испанския флот, натоварени със злато и скъпоценни камъни. Към тях се присъединява и 40-годишният Полгрейв Уилямс, син на главния прокурор на Роуд Айлънд Джон Уилямс, с когото се сприятелява в Бостън. За съжаление, по-голяма част от тези съкровища вече били прибрани от флоти, които имали по-големи екипажи и по-добро оборудване и Белами, заедно с приятеля си Полгрейв, решават да станат пирати. Двамата обаче не се справят много добре в началото и почти решават да се откажат. Вместо това решават да продължат да търсят съкровището. Белами става боцман на пиратски кораб. Скоро организира метеж на кораба и става негов капитан.

Белами е начело на своя екипаж при нападението на над 50 кораба в Карибите и Атлантическия океан в периода 1716 – 1717 г. През февруари 1717 г. неговият екипаж превзема британския кораб за транспортиране на роби „Уайда“. Те плячкосват над 20 000 британски паунда и цяло състояние в злато и други стоки за търговия.

Белами превръща „Уайда“ в своя флагмански кораб. Монтират 28 оръдия на борда и започват с терора си над търговските пътища на Атлантика. Два месеца по-късно, на връщане към Бостън, корабът му се озовава в буря и оцеляват само двама моряка. Белами е само на 28 години, когато загива, но за това време успява да плячкоса достатъчно кораби, за да стане най-богатият пират в историята.

Репутация[редактиране | редактиране на кода]

Смятан е за един от най-добродушните пирати. Когато сваля предишния капитан на кораба, не го убива (както е било обичайно), а го пуска на свобода. Когато извършва най-големия си грабеж – открадването на кораба „Уайда“ – оставя на капитана му стария си кораб. Любопитно е, че той е най-богатият пират в историята на пиратството.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Samuel Bellamy в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​