Сантисима Анунциата (Флоренция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сантисима Анунциата)
Сантисима Анунциата
Santissima Annunziata
Карта Местоположение
Вид на храмакатолическа църква
Страна Италия
Населено мястоФлоренция
ЕпархияФлорентинска архиепархия
Изграждане1250 г.
Сантисима Анунциата в Общомедия

Сантисима Анунциата (на латински: Santissima Annunziata) е римокатолическа базилика във Флоренция. Построена е през 1250 г. от Сервитския орден. Съвременния си облик придобива в периода 1444 – 1481 г. благодарение на усилията на Микелоцо и Леон Батиста Алберти.

Творби[редактиране | редактиране на кода]

Интериорът е украсен с фрески на Росо Фиорентино, Понтормо и Андреа дел Сарто.

Вдясно от входа се намира фреската „Възнесение на Мадоната“ на Росо Фиорентино. Следват „Благовещение“ на Якопо Понтормо и „Годежът на Мария“ на Франчабиджо. След това са 2 фрески на Андреа дел Сарто. За първата, „Раждането на Мария“, се твърди, че жената, изобразена в центъра на фреската е съпругата на художника Лукреция дел Феде. На втората – „Пристигане на влъхвите във Витлеем“, изображението на мъжа със синята шапка вдясно е автопортрет на Адреа дел Сарто.

Интериор

Вляво от входа се намира „Раждането на Исус“, творба на Алесо Балдовинети, след което следват сцени от житието на св. Филипо Бенинци, монах-сервит, канонизиран през 17 век, дело на Андреа дел Сарто.

Импозантният бароков балдахин изглежда леко помпозен за неголемия ренесансов храм на Микелоцо.

След като се влезе в базиликата вляво се намира бадахина. Там има фреска, изобразяваща Дева Мария. След легендите фреската е направена от монах на име Бартоломей. Рисувайки, той не успял да се справи с изобразяването на лицето на Девата и заспал. След като се събудил, установил, че образът е дорисуван.

Това е причината тази базилика да е първата спирка на младоженците във Флоренция след церемонията им. Момичетата оставят тук сватбените су букети, за да бъде щастлив бракът им.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]