Свакоп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Свакоп
Swakop Valley.jpg
Свакоп в близост до Ричхофен
Дължина 350 км
Разположение Намибия
Надм. в-на на извора 1560 m
Влива се в Атлантически океан
Надм. в-на на устието 0 m
Водосборен басейн 39 100 km2

Свакоп е река в Намибия и представлява една от големите реки течаща в западната част на страната. Това е река, която протича през един от най сухите райони на Земята и се влива в Атлантическия океан. Устието на ѝ се намира южно от град Свакопмунд. Представлява сезонна река, чиито речно корито може да бъде сухо няколко месеца от годината. В резултат на построяването на два иркуствени водоема по протежението на реката нивото на подпочвените води спада с око.о 0,3 m.

Независимо от нередовния годишен дебит на реката селското стопанство в района е добре развито. Районът е известен с производството на пресни продукти като домати, аспержи и маслини. Съществуват страхове за замърсяване на водата с уран от уранова мина в близост и за евентуалното заразяване на селскостопанската продукция.

Районът около устието на реката и околните дюни са известни с богатото птичо разнообразие и наличието на необичайни растителни видове (като Велвичия), които използват честите мъгли идващи от океана за да набавят влага за своето съществуване.

Бележки[редактиране | edit source]


Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.