Ставрос Христодулу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ставрос Христодулу
Σταύρος Χριστοδούλου
Роден1963 г. (61 г.)
Професияписател, журналист
Националност Кипър
Активен период2016 -
Жанрдрама
Направлениепостмодернизъм
Наградинаграда за литература на ЕС

Ставрос Христодулу (на гръцки: Σταύρος Χριστοδούλου, на английски: Stavros Christodoulou) е кипърски журналист и писател, автор на произведения в жанра драма и криминален роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ставрос Христодулу е роден през 1963 г. в Никозия, Кипър. Учи право в Атинския университет. След дипломирането си не практикува адвокатска професия работи, тъй като в края на 80-те години вече работи като журналист. Работи като управляващ директор на различни списания в Гърция и Кипър, и като колумнист за водещия кипърски вестник „Филелефтерос“. После работи като мениджър в издателската група „Ο Φιλελεύθερος" в Кипър и пише статии във вестник „Kathimerini“.

Първият му роман „Hotel National“ (Хотел „Национал“) е издаден в Атина през 2016 г. Главният герой Григорис Майкъл се завръща в Букурещ през лятото на 2014 г., в някога величествения хотел „Национал“, за да върне към спомените си, от времето на 1956 г. и неговото фатално приятелство на фона на голямото приключение на левицата от 50-те, за да се изправи срещу своите истини, лъжи и непризната вина, за това, как младежките им мечти са смазани от властта. Романът е номиниран за Кипърската държавна награда за литература и за конкурса провеждан от литературното списание „Hourglass“.

Втората му книга „Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός“ (Денят, в който реката замръзна), е издадена от „Kastaniotis Editions“ в Атина през 2018 г. Историята започва в Будапеща на 12 февруари 1985 г. с раждането на Янош, а 27 години по-късно „Янош Унгарецът“ е арестуван в Атина и обвинен в убийството на художника Милтос Адрианос. Но не всичко изглежда ясно и журналистът Стратос Пападопулос започва собствено разследване, което разкрива връзките на политици и подземния свят, а никой не изглежда невинен. Книгата получава Кипърската държавна награда за литература и наградата за литература на Европейския съюз за 2020 г.

Третият му роман „Τρεις σκάλες Ιστορία“ (История на три стълбища) е издаден през 2020 г. Той отразява неизлечимите рани от кипърската трагедия от 1974 г.. Осемнадесетгодишната Клои Артемиу е изнасилена в Лапатос от млад турчин по време на инвазията, забременява и ражда. Четиридесет и три години по-късно тя решава да отпътува към Истанбул, където живее нейният изнасилвач.

Ставрос Христодулу живее в Никозия.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Hotel National (2016)
  • Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός (2018)
  • Τρεις σκάλες Ιστορία (2020)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Stavros Christodoulou в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​