Стефан Манолов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стефан Манолов
български духовник
Роден
1972 г. (52 г.)

РелигияКатолическа църква

Стефан Манолов е български католически духовник, секретар на Софийско-пловдивската епархия.[1] От 2005 г. до 2021 година е генерален викарий на епархията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стефан Димитров Манолов е роден през 1972 година в град Пловдив. На 2 септември 2000 година е ръкоположен за свещеник от епископ Георги Йовчев в катедралния храм „Свети Лудвиг“ в Пловдив. От 1995 година до 2001 година учи богословие в Богословския факултет на Университета „Коменски“ в Братислава, Словакия. От 2003 година следва каноническо право в Института по каноническо право „Св. Пий Х“ във Венеция – филиал на Папския университет „Свети Кръст“ в Рим. След приключване на тригодишния период на обучение защитава научна степен „лиценциат по каноническо право”.

С преобразуването на Софийско-пловдивския викариат в епархия през 1978 година е създадена длъжността генерален викарий на епархията. Oтец Йосиф Пищийски заема този пост от 1978 година до смъртта си през 2005 година. След него отец Манолов е назначен за генерален викарий на епархията и изпълнява тази длъжност до 2021 година, след което е секретар на епархията.

Отец Стефан Манолов е автор на първия учебник по каноническо право на български език – „Църковно устройство: Конституционно право на Католическата Църква“. Лектор е в Школата за християнска зрялост в енорията „Свети Лудвиг“ в Пловдив.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Манолов, Ст., Църковно устройство: Конституционно право на католическата църква, Пловдив, Свети Никола ООД, 2007
  • Манолов, Ст., Светлина за пътеката ми, Пловдив, Тракия прес – ПР, 2016

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Йосиф Пищийски Генерален викарий на Софийско-пловдивската епархия
(2005 – 2021)
Румен Станев