Течнокристален дисплей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене


Течнокристалният дисплей на английски: Liquid Crystal Display,LCD е електронен индикатор, който показва изображения върху равна повърхност. Изработва се с цифрова мониторна технология, на основата на слой от течен кристал, който при прилагането на напрежение променя оптичните си качества. Течнокристалните дисплеи обикновено се използват в преносими електронни игри, както и за цифрови видео камери, в системите за видео прожектиране, за електронни билбордове, както и за монитори за компютри и в плоските телевизори. Често се употребява при електронни уреди, захранвани на батерии, защото използва много малко количество електроенергия. По-издръжлив е от други видове дисплеи.

Twisted nematic дисплеи[редактиране | edit source]

Първите течнокристални дисплеи стават достъпни за използване през 60-те години на 20.век. Тези дисплеи бяха използвани в много часовници и джобни калкулатори поради ниската си консумирана мощност и преносимост. Все пак, проблемите бяха свързни с тяхната четимост и ограничения живот на течнокристалните материали, което доведе към развитието по време на 70-те години на Twisted NEMATIC (TN) дисплеи , чиито варианти сега са налични в компютърни монитори и плоски телевизори. Клетката на TN, се състои от горни и долни слоеве, разделени от тясна пространство (около 5 - 10 микрона), запълнено със слой течен кристал. Слоевете са предимно от много тънко стъкло и имат електропроводими покрития (електроди) направени от тънък слой Индиев окис. Слоевете на електрода са покрити с тънък подравняващ слой на полимер, който спомага за подравняването на молекулите на течния кристал при контакт с тях. Течните кристали трябва да са ориентирани приблизително паралелно на повърхността. При повечето изпълнения в момента, слоевете за изравняване се състоят от слой полимер дебел няколко десетки нанометра (1 нанометър = 10-9 метра). В асемблирането на клетката,слоевете са подредени така, че направленията на подредбата да са перпендикулярни на един на друг. Всичко това е между два листа поляризатори. При липса на каквото и да е напрежение, течните кристали са хаотично подредени между двата слоя.

Без определено състояние на поляризаторите на течния кристал, светлината попадаща в клетката щеше да бъде погълната и клетката щеше да изглежда тъмна. В присъствието на слой от течни кристали клетката изглежда прозрачна, защото оптиката от изкривеният течен кристал съчетава кръстосаното подреждане на поляризатори. Прилагането на напрежение от три до пет волта през течния кристал разрушава изкривеното състояние и кара молекулите да се ориентират перпендикулярно, което придава тъмен външен вид на клетката. Затова в простите дисплеи клетките на течния кристал са управляеми по отразяващия способ, с разсеян рефлектор поставен зад дисплея, а активизираните части на модела на електрода се появяват като черни образи на сив фон осигурен от разсеяния рефлектор. Следвайки примера на електродите в сегментите е възможно на течнокристалният дисплей да се изобразят буквеноцифрови символи с много ниска разделителна способност, каквито са образите в цифровите часовници и калкулатори. По-сложни изображения могат да се показват с помощта на техника, позната като адресиране с пасивна матрица. Все пак, дори и с тази технология 90° TN дисплеи могат да покажат картина само ако има до 20 реда елементи, наречени пиксели.

Supertwisted nematic дисплеи[редактиране | edit source]

Supertwisted nematic дисплеи са били изобретени в началото на 80те години, като те са увеличили ъгъла на изкривяване до 180 -270° (240° са най-често използвани) което позволява използването на много по-голям брой пиксели на ред, впоследствие и уголемяването на цялото изображение което може да бъде показвано. Тези STN дисплеи постигат това изкривяване с помощта на подобна конфигурация както TN дисплеите, но с допълнителна оптично-активна добавка, поставена в течния кристал. Дисплея работи чрез адресиране чрез пасивна матрица, чиито пиксели са разположени в колони и редове. Напрежение попадне на точно определен ред и колона активира пиксел намиращ се на мястото на пресичане на реда с колоната.Supertwist технологията е причина за по-голямата относителна промяна в оптическо отношение при припоженото напрежение, сравнено с 90° Twisted клетки. Цветните STN дисплеи са произвеждани за компютърни дисплеи, но са заменени от от по-модерните тънкослойни транзисторни дисплеи, които имат по добър ъгъл на виждане, по-добри цветове и бързо опресняване. Монохромните STN дисплеи все още се използват широко в мобилните телефони и други устройства, при които не е необходимо използването на цвят.

Вижте също[редактиране | edit source]


Външни препратки[редактиране | edit source]