Тученица (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За селото със същото име вижте Тученица.
Тученица
Дължина 35 km
Разположение България
Област Ловеч
Община Ловеч
Област Плевен
Община Плевен
Извира от на 1,7 км северно
от село Слатина,
община Ловеч
Образувана от
43°16′25″ с. ш. 24°44′19″ и. д. / 43.273611° с. ш. 24.738611° и. д.
Надм. в-на на извора 359 m
Влива се в десен приток на река ВитДунавЧерно море
43°27′14″ с. ш. 24°33′24″ и. д. / 43.453889° с. ш. 24.556667° и. д.
Надм. в-на на устието 52 m

Тученица е река в Северна България, Област Ловечобщина Ловеч и Област Плевенобщина Плевен, десен приток на река Вит. Дължината ѝ е 35 км.

Река Тученица извира на 1,7 км северно от с. Слатина, община Ловеч, на 359 м н.в. във възвишението Слатински венец. Тече на север, като постепенно завива на северозапад, а след село Тученица на запад и отново на северозапад. Между село Тученица и Плевен образува красив каньон от карстов произход в който е разположен природен парк „Кайлъка“. На територията на парка в поречието на реката са изградени два язовира, които придават допълнителна красота на района и са предпоставка за развитие на спорт и туризъм. В рамките на гр. Плевен и промишлената зона на града коритото на реката е коригирано, а водите ѝ са използвани за изграждането на една от най — ефектните каскади в България, притегателно място за разходка и забавление в центъра на града. Влива се отдясно в река Вит при село Опанец на 52 м н.в.

Реката има ясно изразен пролетен (март-юни) максимум и лятно-есенен (юли-октомври) минимум. Подхранването на реката е от дъждовни, снежни и карстови води.

По течението на реката в Община Плевен са разположени град Плевен и селата Тученица и Опанец.

В горното течение водите на Тученица се използват за напояване, като за целта по течението ѝ са изградени два микроязовира — "Тученица" и "Сини вир".

Вижте още[редактиране | edit source]


Топографска карта[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]