Търсенето на Немо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Търсенето на Немо
Finding Nemo
РежисьориАндрю Стантън
Сърежисьор:
Лий Ънкрич
ПродуцентиГреъм Уолтърс
СценаристиДейвид Рейнълдс
Боб Питърсън
Андрю Стантън
Сюжет:
Андрю Стантън
В ролитеАлбърт Брукс
Елън Дедженеръс
Алегзандър Гулд
Уилям Дефо
Джефри Ръш
Ерик Бана
Брад Гарет
Алисън Джани
Остин Пенделтън
МузикаТомас Нюман
Роби Уилямс
Премиера30 май 2003 г.
(САЩ)
Времетраене100 минути
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Бюджет$94 милиона[1]
Приходи$936,7 милиона[1]
Хронология
Търсенето на Дори (2016)
Външни препратки
IMDb Allmovie
Търсенето на Немо в Общомедия

„Търсенето на Немо“ (на английски: Finding Nemo) е американски анимационен филм от 2003 г. Режисиран е от Андрю Стантън и Лий Ънкрич. Сценаристи са Дейвид Рейнълдс, Боб Питърсън и Андрю Стантън. Филмът излиза на екран на 30 май 2003 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Сред прекрасното тропическо море, в района на Големия Бариерен риф, живее в уединение риба-клоун на име Марлин. Марлин е самотен баща, чийто живот се върти единствено около грижите за единствения му син Немо. След трагичната загуба на съпругата му и другите му деца, океанът и съществуващите в него опасности плашат Марлин и той се опитва по всякакъв начин да предпази сина си от тях. Но малкият Немо страда от излишно любопитство и много иска да научи колкото се може повече за тайнствения риф, край който живеят. Така, по време на една училищна екскурзия, той се отдалечава от групата и става пленник на водолази, събиращи редки тропически риби.

Марлин веднага се хвърля да търси сина си, а скоро към него се присъединява и разсеяната рибка Дори – макар и страдаща от краткотрайни загуба на паметта, по-добронамерена от нея няма в целия океан! И така, нашите герои се отправят в епично пътешествие, което ще ги срещне с акули вегетарианци, сърфиращи костенурки, медуза-хипнотизатор и изгладнели чайки.

Марлин проявява неочакван героизъм в усилията да спаси сина си, който от своя страна, сам крои дръзки планове за завръщането си у дома.

Re-Release 3D[редактиране | редактиране на кода]

Носителят на „Оскар“ анимационен филм „Търсенето на Немо“ се завръща в 3D формат.

Изумително подводно приключение със запомнящи се герои, хумор и искрена емоционалност, „Търсенето на Немо“ проследява комичното и вълнуващо пътешествие на свръх-грижовната риба клоун Марлин (Албърт Брукс) предприема дръзко пътуване, за да спаси единствения си син Немо, който е загребан от водолаз.

Заедно с незабравимата си приятелка Дори (Елън Дедженеръс), Марлин ще прекоси океан, изпълнен със запомнящи се комедийни персонажи, които ще му помогнат на открие Немо.

Номинации за Оскар[редактиране | редактиране на кода]

Филмът има една номинация за Оскар за най-добра анимационна продукция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Finding Nemo (2003) // Box Office Mojo. Посетен на 29 август 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]