Уикипедия:Заявки към администраторите/Архив/2022/август

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари заявки към администраторите на Уикипедия:Заявки към администраторите.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да направите нова заявка или да коментирате стара, използвайте текущата страница.

Защита на "Дванадесетте стола"

Моля да бъде защитена статията "Дванадесетте стола" от вандализмите на Rebelheartous. Променя заглавието на статията своеволно, въпреки че в дискусия вече му е обяснено от други редактори [https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=Уикипедия:Заявки_към_администраторите&diff=prev&oldid=11286522#Вандализми ], че консенсус е необходим. Освен това трие информация, която или не иска да е известна, или се заяжда. Отбелязвам, че това не е единичен случай, а характерно поведение. Randona.bg (беседа) 14:40, 29 юли 2022 (UTC)

  • ✔Готово Готово. Randona.bg, Rebelheartous: Статията е защитена безсрочно срещу преместване и редактиране и преместена към наименованието преди началото на спора (т.е. първоначалното заглавие), до постигане на консенсус за заглавието. --Стан (беседа) 15:15, 29 юли 2022 (UTC)

Моля, да се върне статията в предишното ѝ състояние поради две причини:

  • Първо, статията е преименувана от мен на „Дванайсетте стола“ на 27 януари, не е имало никакви възражения и чак след 3 дена Randona започва редакторската война.
  • Второ, откровена лъжа от нейна страна е, че други редактори са ми обяснявали нещо. Спорът беше воден единствено между мен и нея, като ѝ дадох линк с актуалните заглавия на творбата на българския пазар и те бяха в съотношение много на малко за заглавието „Дванайсетте стола“.--Rebelheartous (беседа) 16:42, 29 юли 2022 (UTC)
Няма особено значение под какво наименование е статията в момента. Това, че я преместих под първоначалното ѝ наименование е просто формалност. Важното е след дискусия (и ако е нужно гласуване) до какво решение ще се стигне. --Стан (беседа) 16:50, 29 юли 2022 (UTC)
Потресена съм, че някой може да говори за лъжа при положение, че дискусията е налична черно на бяло - темата "Вандализми" в заявки към администраторите от януари 2022. Или този някой смята другите за никои (съжалявам, че от телефона не умея да пингна Лъчезар Илиев и останалите). Очаквам извинение. А също и обяснение до колко минути или може би часове е позволено да му се връщат редакциите.
„Темата“ изобщо не се отнасяше до заглавието на творбата на Илф и Петров. Беше повдигната от мен по съвсем отделен въпрос! Просто вие решихте да се включите в самия край и да, както може да се види, спорът е само между мен и вас.
Аз ще пингна Iliev Лъчезар вместо вас. Щом смятате, че имате нужда от подкрепление.
Рандона съм забелязал, че още от статията Мария Бакалова, когато ѝ беше трудно да преживее някои очевидни неточности, започна да ме гони по най-различни дискусии. „Дванайсетте стора“ просто беше кулминацията. Тя е от хората, които не падат по гръб и това всъщност не е хвалба. Като цяло след като приключи тази нишка, е най-добре тя да си гледа нейната работа тук, както аз моята и по възможност да не се засичаме никъде.--Rebelheartous (беседа) 18:25, 29 юли 2022 (UTC)
Лъжите - без коментар. Лични области няма, и понеже често редакциите ви граничат с вандализми, не се надявайте да не се засичаме. Randona.bg (беседа) 10:27, 30 юли 2022 (UTC)
Според мен темата на спора е дребнава. Книгата е издавана и с двете заглавия, което е споменато в статията. Ако толкова искате да има наложено заглавие, защо не вземете това на първото издание? И най-добре тази част от дискусията да се прехвърли към беседата на статията, не ѝ е тук мястото. --Молли (беседа) 19:44, 29 юли 2022 (UTC)
От една страна, темата може да се разглежда като дребнава – както и доста други от спорните. От друга страна, свързана е с опростачването на всичко. Споменахте първото издание – то е от февруари 1937 и заглавието е „Дванадесетте стола“, Библиотека „Знаменити съвременни романи“. Същата година изд. „Казанлъшка долина“ го пуска като „12-те стола“. След 9 септември 1944, през 1945 г., по почина „простичко, по ленински“ заглавието става „Дванайсетте стола“. Но все пак е имало интелигенция и това не успява да се наложи – десетилетия наред, в големи тиражи и с различни издатели, творбата се публикува и утвърждава като „Дванадесетте стола“. Обаче после идва чалгализацията; изглежда някои решават, че „мат'ряла“ повече ще им купува книгата като „Дванайсетте...“ Е, на някои от матряла това очевидно им харесва. Само че все още не e преобладаващо. Някой тук явно смята, че ние в Уикипедия изоставаме и трябва да наваксваме – едно „напредничаво“ издателство вече издаде и „Под игото“ на шльокавица. Обаче има (не само в Уикипедия, а въобще) принцип на установеност, та бая усилия трябват, а в конкретния случай от общата статистика в каталога на НБКМ се вижда, че преобладаващото е „Дванадесетте стола“. Randona.bg (беседа) 10:27, 30 юли 2022 (UTC)
Randona.bg, Rebelheartous: Премахнах защитата на статията с цел да може да се подобрява, ако някой има желание. Защитата от преместване остава. Моля, не променяйте наименованието на обекта на статията без постигнат консенсус. --Стан (беседа) 09:27, 2 август 2022 (UTC)
+1 — Luchesar • Б/П 16:20, 2 август 2022 (UTC)

Randona.bg

Моля, за блокиране на Randona.bg за лични обиди: „Е, на някои от матряла това очевидно им харесва.“ Благодаря. Rebelheartous (беседа) 12:57, 30 юли 2022 (UTC)

  • Не Не виждам нужда от блокиране. Моля, бъдете по-цивилизовани и двамата, разговаряйте без лични нападки и се концентрирайте върху съдържанието. --Стан (беседа) 09:22, 2 август 2022 (UTC)
+1 — Luchesar • Б/П 16:20, 2 август 2022 (UTC)

Rebelheartous

Моля за блокиране на потребителя заради лична обида: "Откровена лъжа от нейна страна е, че..." , което е лъжа и клевета, въвеждаща в последвала негова очевидна лъжа. Par excellence приложение на позната поговорка. Рандона

  • Не Не виждам нужда от блокиране. Моля, бъдете по-цивилизовани и двамата, разговаряйте без лични нападки и се концентрирайте върху съдържанието. --Стан (беседа) 09:22, 2 август 2022 (UTC)
+1 — Luchesar • Б/П 16:20, 2 август 2022 (UTC)

Защита на "Андрю Тейт"

Моля да бъде защитена статията "Андрю Тейт" с частична защита за администратори, потребители с 500 редакции и автоматично одобрени потребители. В хронологията на редакциите се виждат вандализмите, причинени от нерегистрирани потребители. FusionStyleFX (беседа) 09:23, 7 август 2022 (UTC)

Не Към момента няма нужда от защита. --Стан (беседа) 08:49, 8 август 2022 (UTC)

Блокиране на Асен Манев

Моля да се блокира постоянно потребителя има дълга поредица от подобни редакции [1] и все некоя ще я изпуснем. Не е терапия в крайна сметка. Мико (беседа) 09:39, 7 август 2022 (UTC)

Не Засега по-скоро не – изглежда, че се е спрял. При следващата изява ще му бъде наложена шестмесечна забрана за редактиране. --Ted Masters (беседа) 00:48, 11 август 2022 (UTC)

Блокиране на Rumensz

Моля за блокиране на потребителя. Това наистина е откровена подигравка със системата, по която работи проектът. След блокирането на двамата с Карбонаро, след дългата дискусия на Разговори, в която ВСИЧКИ редактори се съгласиха, че това е недопустимо, потребителят продължава все едно че нищо, което е просто агресивно поведение. Мико (беседа) 06:49, 24 юли 2022 (UTC)

Тъкмо забелязах и аз, че Rumensz се откланя отново от допустимата траектория. Лундберг, Съсман. Carbonaro. (беседа) 07:48, 24 юли 2022 (UTC)
Ok Три дни за ОИП. Препоръчвам на всички колеги да се въздържат от редакции по тематиката на спора, докато не бъде финализиран консенсусът на У:Р, за да се избегнат излишни поводи за напрежение.
— Luchesar • Б/П 12:16, 24 юли 2022 (UTC)
Браво, появи се. Един редактор се е фиксирал в мен, редактор, който не пише статии, дори няма потребителска страница. Издигнал се бързо в тукашната йерархия. Няма нищо случайно в този живот. И аз не вярвам в такива, колкото и други да отричат. "Харвардският вятър" може да донесе всичко, дори и тотална промяна на българската лит. традиция, която сме учили. Направо да ти се прииска Копейкин да е основна статия. И защо пореб. не си гледа собствените статии? Да не идат избори? Не, това са инсинуации. Ама нещо преча на някого. Потр. R само е от постоянните участници в РВ, не е фактор. Но има познати имена. --Rumensz (беседа) 14:30, 24 юли 2022 (UTC)
Това горното са наистина инсинуации, абсолютно сте прав. Ще Ви дам и оценка - отвратителни са. Но пък са на много подходящо място... Чакаме да видим какво мислят администраторите за подобни неща в Уикипедия. -- Мико (беседа) 14:42, 24 юли 2022 (UTC)
Па що ще кажат - "Що е маке, все е юнак!".усмивкаусмивка А с това, малко се изяснява с какви хора си имаме вземане-даване. Който не може да пише статии все има проблеми. --Rumensz (беседа) 06:44, 2 август 2022 (UTC)

Докога още да се въздържаме, след като потребителят продължава да си върти една и съща плоча, сиреч в поведението му да няма никаква промяна? Питам и във връзка с тази нишка.--Rebelheartous (беседа) 16:56, 12 август 2022 (UTC)

Rebelheartous, какво конкретно предлагаш по този повод? Нека да ти припомня че тук е място за конкретни предложения за действия които са в правомощията на администраторите а не място за дискусии от общ характер в стил „какво да правим?“. Сале (беседа) 21:41, 12 август 2022 (UTC)

Преместване на статия

Привет! Създадена е статия Едночлен, която е идентична като съдържание с Моном, двете понятия са синоними. Не успявам обаче да я преместя - възможно ли е администратор да съдейства? Elizaiv22 (беседа) 20:53, 10 август 2022 (UTC)

Elizaiv22: „Едночлен“ е била пренасочваща към многочлен, след което наскоро е добавено съдържание. Върнах редакцията и я направих да пренасочва към „моном“. --Ted Masters (беседа) 00:41, 11 август 2022 (UTC)
Ted Masters: по-скоро „Моном“ да пренасочва към „Едночлен“. Имаме и „Полином“, която пренасочва към „Многочлен“. Carbonaro. (беседа) 06:50, 11 август 2022 (UTC)
Благодаря за съдействието! Elizaiv22 (беседа) 08:19, 11 август 2022 (UTC)
Carbonaro.: Кое е по-утвърденото наименование в математиката, не мога да кажа. Имаме заглавия като „многочлен“, но също „бином“, а не на последно място – „полиноми на Чебишов“ и „деление на полиноми“. Съдейки и по факта, че в математиката (но не само) доста често се използват латински/гръцки букви, съкращения, а и думи като посочените, оставам с впечатлението, че може би точно чуждите думи са по-наложеният вариант. Но пак казвам – не съм сигурен изобщо. Мнението на някой математик би било полезно в случаи като този. Аз хич не си падам по математиката, макар че често ми се налага да работя с нея... намигане --Ted Masters (беседа) 13:05, 11 август 2022 (UTC)
Ted Masters: Добри примери! Идеята ми беше по-скоро да има еднаквост (едночлен, многочлен). Но ако ще останат така, трябва да се премести и беседата (Беседа:Едночлен). Сякаш бих могъл и аз, но не ми се рискува, за да не стане объркване. Carbonaro. (беседа) 13:36, 11 август 2022 (UTC)
Carbonaro.: За уеднаквяването те разбрах. Неслучайно дадох примерите в предния мой коментар. усмивка Към момента ситуацията е 4:1 за ...ном(и) – от този количествен фактор следва, че „многочлен“ трябва да бъде преместен като „полином“, за да бъде всичко еднакво. Неясно остава обаче кой вариант считаме за по-утвърден, за да уеднаквим според него. Понеже не съм напълно сигурен, предпочитам да оставя в горе-долу заварено положение, докато не бъде напълно изяснен казусът. А колкото до преместването на беседата: беседа за „моном“ не съществува, така че няма какво да се оклепа. Действай смело! Остави все пак пренасочката след преместването. усмивка --Ted Masters (беседа) 14:21, 11 август 2022 (UTC)
Ted Masters: Оказва се, че думата „моном“ я няма в речника, за разлика от „полином“ (с. 481). Това повдига още повече въпроси и с риск да стана досаден, мисля пак да отбележа, че за мен по-правилният вариант е „Моном“ да пренасочва към „Едночлен“. Ако не разполагаш с хартиеното издание на правописния речник, може да провериш и тук: едночлен, многочлен, полином, моном. Carbonaro. (беседа) 07:46, 12 август 2022 (UTC)
Преместих на едночлен. --Спас Колев (беседа) 13:12, 12 август 2022 (UTC)

Моля, преместете Свободна територия на Махновщина. Както се обсъжда в английската Уикипедия, не е известна като "Свободна територия" в източниците; по-известен като "Махновщина". Не успях сам да го преместя. czar 01:40, 8 август 2022 (UTC)

Потърсих „Махновщина“ и „"Свободна територия" Украйна“ с търсачка настроена да търси само на български и не можах да намеря нито един резултат за което и да е име. Czar:, можете ли да посочите източник на български? Ако няма източници и в двете посоки, мисля, че би било редно да вземем названието от други езикови версии на Уикипедия. --Лорд Бъмбъри (беседа) 17:04, 16 август 2022 (UTC)
Не съм открил източник за Махно и на български език. На английски език се среща като Makhno movement and territory, или "Makhnovshchina" (на украински: "Махновщина"). czar 18:35, 16 август 2022 (UTC)
Източникът посочен в статията Свободна територия никъде не я назовава така. Източниците за „Махновщина“ са на руски и украински – 1, 2, 3 --Rumensz (беседа) 06:53, 17 август 2022 (UTC)
В Препозие, Жан. История на анархизма, Рива, София, 2009, 341, 347 се употребява няколко пъти „махновщина“ и нема „свободна територия“. Употребата по-скоро е за целостното явление - тип анархизъм, практики и т.н., а не чисто за територията, каквато е и май употребата ни в единственото изречение на статията ни. -- Мико (беседа) 07:06, 17 август 2022 (UTC)
В дискусията, която свързах по-горе, се навлиза в голяма дълбочина относно правилния термин, използван в научната литература. От дискусията става ясно, че няма никакво основание да се нарича "свободна територия". Този термин се е разпространил само защото в статията в английската Уикипедия е използван неправилно. czar 02:28, 18 август 2022 (UTC)

НЕСТОР МАХНО. Анархистическа група “Васил Икономов”. --Luxferuer (беседа) 07:24, 17 август 2022 (UTC) Пьотр Аршинов, „Феноменът Махно“, „Арт издат 5“, София, 1993 г. --Luxferuer (беседа) 07:27, 17 август 2022 (UTC)

Блокиране на Nightname1

Nightname1 (беседа · приноси · дневници · блокирания)

  • Моля за блокиране на потребителя. Редовно нарушаване на авторски права.

ManFromNord (беседа) 16:54, 24 август 2022 (UTC)

Tова лого е публично достъпно (public domain). И ясно е написано, че автор е самото предаване Фермата/The Farm. -- Nightname1 (беседа) 17:16, 24 август 2022 (UTC)
Въз основа на какво? Лого собственост на фирма БТВ Медиа Груп ([2]) --ManFromNord (беседа) 17:34, 24 август 2022 (UTC)
Откровено нарушаване на авторските права – но това трябва да се отбележи в Комънс, тук администраторите няма какво да направят. -- Мико (беседа) 17:38, 24 август 2022 (UTC)
Блокиран миналата година. --ManFromNord (беседа) 17:44, 24 август 2022 (UTC)
Не мога да разбера, защо трябва да се прави от мухата слон. Какво толкова пречи това лого. Статията изглежда по-добре с него. Другите сайтове как го използват например логото за новини. Nightname1 (беседа) 17:50, 24 август 2022 (UTC)
Използването само на свободни изображения в Уикипедия не е маловажен въпрос. Повечето други сайтове не държат съдържанието им да може да се препубликува лесно и законно, включително с търговска цел, но в Уикипедия това е основен принцип. --Спас Колев (беседа) 20:06, 24 август 2022 (UTC)
Маркирах още един подобен случай. --Спас Колев (беседа) 20:06, 24 август 2022 (UTC)

И там се заформя подобно нещо. --Luxferuer (беседа) 17:41, 24 август 2022 (UTC)

✔Готово Готово Nightname1 е блокиран за 1 месец от редактиране на страница Фермата (предаване), понеже ясно съзнава, че това е нарушение на Закона за авторското право и сродните му права и въпреки това добавя логото. Логото, което явно нарушава авторските права е премахнато от статията. --Стан (беседа) 19:53, 24 август 2022 (UTC)
Може ли да се намали блокирането на 1 седмица? Сезонът на предаването ще започне другата седмица на /3 сеп./ и бих желал да мога да редактирам в страницата. Благодаря. -- Nightname1 (беседа) 20:09, 24 август 2022 (UTC)
Интересен случай. Блокираният иска да се намали срока на блокирането му, но не защото съзнава къде е сгрешил и смята да се поправи а защото иска да редактира статията за предаването. При положение че в Общомедия е блокиран като марионетка на Потребител:Kingoffire чиито редакции тук също са само по същата статия мисля, че по-скоро ще се наложи удължаване на срока на блокиране вкл. и на други марионетки ако се появят. Сале (беседа) 01:08, 25 август 2022 (UTC)

Преместване

Може ли някой да премести страницата ZIP-код, името на която в момента е грешно, под името ZIP код? Благодаря! Carbonaro. (беседа) 21:00, 25 август 2022 (UTC)

✔Готово Готово --Ted Masters (беседа) 00:33, 26 август 2022 (UTC)

Защита на потребителската страница на Mpb eu и марионетките му

Чета на разни места че Миломир Богданов е починал. Ако сме сигурни, че той е Mpb eu редно е да защитим страниците му. Сале (беседа) 13:30, 26 август 2022 (UTC)

Коментар: Предполагам, че е той, но не съм сигурен. --Стан (беседа) 13:41, 26 август 2022 (UTC)
Страниците са безсрочно защитени от години, защото потребителят е безсрочно блокиран. --Спас Колев (беседа) 07:54, 27 август 2022 (UTC)

Несъответствие текст/картинка

Моля за намеса, отново има несъответствие между картинка на деня и описанието под нея. Благодаря! Glagoli (беседа) 07:55, 28 август 2022 (UTC)

✔Готово Готово Няма нужда от администраторски права за такава поправка - просто взимаш името на файла от commons:Commons:Picture_of_the_day и го слагаш в d:Q14334596. --Спас Колев (беседа) 09:53, 28 август 2022 (UTC)

Тази статия не беше ли изтривана наскоро? Може ли да проверим по някакъв начин? Rebelheartous (беседа) 17:14, 30 август 2022 (UTC)

Да, чрез дневниците – 1, 2 --Ted Masters (беседа) 17:18, 30 август 2022 (UTC)