Уикипедия:Мистификации и шеги/АИА/Константин Ханджери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мистификации и шеги/АИА/Константин Ханджери
Константин Ханджери
владетел на Влашко
Роден
Починал
Политика
Господар на Влашко
ноември 1797 – януари 1799

Константин Ханджери е представител на фанариотското семейство от гръцки произход Ханджери. Драгоман на флота и брат на бъдещия господар на Молдова Александър Ханджери. Племенник на Самуил I Ханджери. [1] Управлението му на Влахия е запомнено като тиранично и подкупно с налагането на повсеместна ангария.

Константин Ханджери е изключително близък сподвижник на Кючук Хюсеин паша, капудан паша изпратен начело на огромна османска армия да смаже Осман Пазвантоглу с разбунтувалите се еничари около последния.

Причините да бъде излъчен за влашки господар са изцяло политически в контекста на времето. Османската империя начело със султан Селим III не се меси във войната на Първата коалиция, след като е унизена с Яшкия договор и стресирана от френската революция. Високата порта все още се надява и разчита за оцеляването си на здравината и дълготрайността на вековния френско-османски алианс. Кампоформийският мирен договор предава във френско владение Йонийските острови, с което Франция и Османската империя стават непосредствени съседи. Османската имперска външна политика се предоверява на френската егида за защита на османското наследство – от попълзновенията на руския имперски гръцки проект. С цел защита и опазване от руско овладяване и завладяване на дунавските княжества, Високата порта поверява влашкото княжество на племенника на бившия константинополски патриарх Самуил I Ханджери.

Развитието на наполеоновите войни и по-специално египетският поход на Наполеон Бонапарт бележат края на вековния френско-османски алианс и поставя и Константин Ханджери в незавидна ситуация начело на Влахия. В избухналата война на втората антифренска коалиция, Османската империя е съюзена с Руската империя, израз на което е създадената под общ руско-османски сюзеренитет Република на седемте острова. В последния контекст своеобразната мисия на Константин Ханджери във Влашко, в изначалния ѝ контекст, се оказва даже вредна за османската политика и племенникът на някогашния константинополски патриарх е екзекутиран по силата на ферман от 11 февруари 1799 г. – от специално изпратен от султана капуджия, придружен от палач.

Константин Ханджери е удушен от палача-мавър, намушкан с нож и е обезглавен. Тялото му е изложено на показ за назидание в продължение на 3 дни пред букурещкото гражданство и власите. Тленните му останки са прибрани и погребани в близост до низложението му и днес се намират в букурещката църква „Св. Спиридон Нови“, издигната през 1860 г., след създаването на Румъния, на мястото на старата църква датирала от 1767/1768 г. (и изградена от управлявалата предходно Влахия – фамилия Гика).

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Constantine Hangerli в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​