Уикипедия:Разговори/Архив/2011/май

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Multilingual Challenge

Обявяваме Многоезичното съревнование „Дерби“

Това е първото по рода си многоезично сътрудничество в Уикипедия. Всички уикипедианци могат да вземат участие на всеки език, на който има версия на Уикипедия. Съревнованието ще се състои от 1 май до 3 септември 2011.
Включете се сега!
"За Уикипедия е особено удоволствие да види, че музеите в Дерби насърчават създаването на статии на езици, различни от английския." (Джими Уейлс, 14 януари 2011)

Announcing the Derby Multilingual Challenge

This is the first multilingual Wikipedia collaboration. All Wikipedians can take part, in any Wikipedia language. The challenge runs from 1 May until 3 September 2011.
Sign up now!
" Wikipedia is particularly pleased to see that Derby Museums are encouraging the creation of articles in languages other than English." (Jimmy Wales, 14 January 2011)

Andrew Dalby 11:30, 2 май 2011 (UTC)

Преместено на Шаблон беседа:Икона за език#Промени в цвета и шрифта. --Спас Колев 18:34, 4 май 2011 (UTC)

bg.wikinews и правителствените новини

Един въпрос, който касае Уикиновини, но там почти няма към кого да се допитам.

Преди време бях стъкнал един бот да качва от един сайт, който фирмата ми хоства (www.speshno.info) новините, които се пишат от персонала на сайта, в Уикиновини. (Със съответното разрешение за лицензиране под CC-BY-SA.) Напоследък обаче Спешно.Инфо почти не генерира новини, а в Уикиновини на практика никой не пише.

Една друга възможност за новини за качване, която ми хрумва, са новините от правителствения сайт. По дефиниция те са обществено достояние, тоест няма проблем откъм права. Въпросът е дали си струва да бъдат качвани в Уикиновини.

И още нещо. Спешно.Инфо генерира значително количество телевизионни новини (съобщения какво ще се излъчва по телевизията). Смятате ли, че те има смисъл да бъдат качвани в Уикиновини (имат ли достатъчна значимост)? Ако да, мога да се опитам да издействам разрешение и за тях.

Най-сетне, ако някой има каквато и да е идея за друг източник на новини, който би бил съгласен те да бъдат качвани в Уикиновини под подходящ лиценз, я приемам с удоволствие. Все ще намеря начин да автоматизирам нещата. -- Григор Гачев 22:38, 4 май 2011 (UTC)

"По дефиниция те са обществено достояние" в Америка, обаче. усмивка Нашият закон изключва от авторско право само нормативните актове. --Спас Колев 16:50, 5 май 2011 (UTC)
Преди време имаше случай в правителствен сайт да има текст "Всички права запазени". Беше отправен въпрос как става така, след като сайтът е правителствен, и е на издръжка на данъкоплатците. Беше отговорено, че са запазени само правата върху оформлението му, но не и върху съдържанието. За съжаление не помня кой точно беше пуснал запитването, но сайтът определено не съдържаше само нормативни актове.
Отделно, въпросът какво да качвам автоматично в Уикиновини остава. усмивка -- Григор Гачев 20:55, 5 май 2011 (UTC)

Из две беседи...

Здравейте,

тъй като практиката за отговаряне на беседите по отделните страници не е много на мода, пренасям тук въпросите, касаещи имената на две статии. Конкретно, Психеделична музика и Васко Нунес де Балбоа. Първото според мен би трябвало да е Психоделична, а второто Нуньес или Нунйес, по подобие на cañón - каньон или español - еспаньол. --В. Иванов 07:24, 6 май 2011 (UTC)

P.S. За второто вече е отговорено на беседата. --В. Иванов 07:38, 6 май 2011 (UTC)
По първия въпрос: винаги и само психеделия/психеделична музика съм го срещала. Ако го видя с о, веднага ще реагирам като на грешка. Спири ♬♩♬ 07:46, 6 май 2011 (UTC)
Ок, макар че из нета ги има и двете форми, а в es:, ru:, е дадено с о. Поне ще направя пренасочка. --В. Иванов 10:10, 6 май 2011 (UTC)

Template:Infobox historical event

Привет! Знаете ли дали имаме такава подобна джаджа в нашата Уикипедия? Искам да напиша един превод на статия, но не виждам този инфобакс. Благодаря предварително--Сенко 06:49, 7 май 2011 (UTC)

Пробвай да прекопираш английската версия на шаблона и евентуално да преведеш на български само видимите параметри на шаблона. --Stanqo 11:22, 7 май 2011 (UTC)
Има този – Шаблон:Събитие инфо, не се използва все още но може да послужи. --В. Иванов 12:04, 7 май 2011 (UTC)
Template:Infobox news event = Събитие инфо се използва в малко по-друг контекст. --Stanqo 12:08, 7 май 2011 (UTC)
Затова казвам че може, не го натрапвам. В англ се ползва за Чернобилската авария, което е историческо събитие. --В. Иванов 12:18, 7 май 2011 (UTC)
Разбрах те - аз само подчертавам че е добре да имаме и двата шаблона - в исторически и съвременен контекст. --Stanqo 12:23, 7 май 2011 (UTC)

Ако преведа таговете няма да работи понеже те са носители на програмна информация - веднъж имах подобен проблем... Ще опитам, но мисля че е добре да имаме такъв шаблон - харесва ми в англоезичната Уики, където нещата са много подредени. --Сенко 17:22, 7 май 2011 (UTC)

Хасиенда или Асиенда

Преместено на Беседа:Хасиенда#Хасиенда или Асиенда. --Спас Колев 17:28, 2 юни 2011 (UTC)

Цар Бомба

Привет. Искам да попитам от къде мога да намеря уравнението на взривното разложение на "Цар Бомба". Мерси предварително :) --Предният неподписан коментар е направен от Djuneyt tr (беседа • приноси) .

Не съм много сигурен какво точно те интересува. Цар Бомба е обикновена водородна (или термоядрена) бомба. Основната реакция (термоядрен синтез) в тези взривове е следната, ако това е въпросът ти:
По принцип, в термоядрените оръжия се добавя 238U, който позволява да се увеличи мощността на взрива до пет пъти. Това обаче е свързано със значително радиоактивно замърсяване, поради което се предполага, че при Цар Бомба 238U не е използван, и 97% от енергията е била произведена чрез термоядрената реакция, описана в горната формула. Останалите 3% може да се отдадат на първичния детонатор, който представлява малка атомна бомба, където реакцията (верижно делене на атомни ядра) е следната:
HTH ЛъчезарБ/П 20:58, 9 май 2011 (UTC)
Благодаря ти много. --Джунейт Беседа 17:01, 16 май 2011 (UTC)

Подмяна на ценностите

Така де, не че е важно, но сега видях, забелязах, че някой е разместил главите в статията за Блез Паскал. Моля, еважаемия колега да размести и тези в статията за Йохан Себастиан Бах, който също, покрай това че е музикант, е бил математик и механик. Все пак нали най-важното е да сме математици и техничари? Самият Паскал обяснява, че се занимава с математика и физика дотолкова, доколкото това му служи да обясни неговата апология на християнството. Е, кое трябва да е на първо място?

Поздрави. -- 77.70.86.176 23:19, 9 май 2011 (UTC)

Когато дисусията засяга конкретна статия е прието тя да се води на беседата на статията. Избягвайте мъглявите твърдения и давайте конкретни цитати и източници. Поздрави, −PetaRZ ¬ 01:05, 10 май 2011 (UTC)
За беседата на статията си прав. Колкото до конкретиката: достатъчно конкретно се е изразил човека, не виждам причини за заяждане. --Ned 09:29, 10 май 2011 (UTC)

Пак за испанския

Имам известно затруднение с предаването на испанското двойно Л (LL). По принцип не се произнася Л, а -я, -йе, -и, -йо, ..., в зависимост от гласната която следва. В нашата Уики виждам че ги има и двата начина, но не знам има ли утвърдена норма в българския. Например „Рио Галегос“ (Rio Gallegos), би трябвало да е „Рио Гайегос“, но пък сегашното „Давид Вия“ (David Villa) с Л би било „Давид Виля“. --В. Иванов 10:22, 11 май 2011 (UTC)

Моите скромни познания по испанска лингвистика ми подсказват, че трябва да се търси локалното произношение за имената, но от друга страна, всеки регион има свое типично произношение и може да възникнат недоразумения. Така че, ако имат установено произношение в Б-я, може би тях трябва да питаме. Така например "уо" се произнася по 26 различни начина - шегувам се разбира се, но има всякакви разцветки от "йо", "жо", "джо", "шо" и пр. според това кой и откъде говори. Мисля, че трябва двойното л да се произнася като "Й". --Сенко 10:35, 11 май 2011 (UTC)
Пиши на беседата ми ако трябва да преведеш специално някое наименование; по принцип е й, но в някои случаи, например като в географски наименования, не. Например Мелиля (исп. Melilla). От друга страна, като в случая с Рио Галегос, това е наименование, вече утвърдило се в Бг, но ако се превежда нова статия, превеждай го като "й". В случая с YO, произношението "джо" е валидно по-скоро за Hispanoamérica, като важи само за самата дума (озн. аз), а в др. случаи се произнася йо (като tuyo.) --Toniotonito 14:24, 11 май 2011 (UTC)
Въпроса ми беше по-скоро дали има конкретно установено правило, или както при Хасиенда-Асиенда, се приемат за дублетни форми, или всяка дума сама за себе си, в зависимост от това как се е „утвърдила“ в езика ни? --В. Иванов 10:58, 15 май 2011 (UTC)
Естествено че както е утвърдено на български така трябва да е. Но ако не е утвърдено трябва да е фонетично според Наредба №6 - аз чак сега прочетох че тя всъщност била задължителна дори "в издателската дейност и в средствата за масово осведомяване". --V111P 21:24, 15 май 2011 (UTC)
"...като във всички случаи се спазват традиционните за българския език форми на чуждите имена..." от наредбата. --Сенко 05:30, 16 май 2011 (UTC)
Много благодаря, точно това търсех. От мен имате по една биричка :-)--В. Иванов 15:54, 16 май 2011 (UTC)
Пропуснах да уточня, че конкретно тази наредба се отнася само до географски имена. Сигурно затова Toniotonito имаше предвид, че за други неща може да се използва по-фонетичен принцип и ll да се транскрибира с й. До колко това е правилно обаче не мога да кажа. --V111P 19:23, 17 май 2011 (UTC)
Мисля, че трябва да се транскрибира с "Й" с изкючение пред "А" или "У" (тогава автоматично трябва да е "Я" или "Ю"). Кой испански се смята за еталон - кастилският? На кастилски, как се произнася, има ли "малко" "л" вметнато - като напр. Виля вместо Вия? --Сенко 00:29, 18 май 2011 (UTC)
В разговорния наистина се усеща това "л". Наистина кастилския е основата, но има и някои особености, например Gracias се произнася като "грасиас", но в Мадрид казват "граθиас", но това не значи че е правилно. Мисля, че в България си се транскрибира като "й", без "л". Иначе те имат и други неточно преведени неща - например страната на баските - País Vasco, и Валенсия - Valencia. --Toniotonito 03:39, 18 май 2011 (UTC)

Николай Боев

Моля, който може, нека помогне: Опитах се набързо да създам една статия, но остана с името "потребител:Zaroboev" и никак не мога да го сменя с неговото - "Николай Боев", както бих искал да се появява в Google и пр.

За всеки случай - boev@nmnhs.com --Предният неподписан коментар е направен от Zaroboev (беседа • приноси) .

Отговорил съм ви на вашата беседа --Скроч б. п. 07:46, 12 май 2011 (UTC)

jigsaw puzzle - на български?

Как се превежда на български този вид мозайка - jigsaw puzzle, нарязани картини за подреждане? --Сенко 01:32, 14 май 2011 (UTC)

Пъзел. Спири ♬♩♬ 06:06, 14 май 2011 (UTC)
Може да се срещне и като „картинна мозайка“, но отдавна масово се използва просто „пъзел“. И в англо-български речници jigsaw puzzle се превежда само като „пъзел“. --Maymay 06:28, 14 май 2011 (UTC)
Тенкю... :-) --Сенко 06:42, 14 май 2011 (UTC)

Цеца Ражнатович‎

Появили са се 15 мъничета за всеки от албумите на сръбската турбофолк певица Цеца Ражнатович‎, които според мен би трябвало да се обединят в обща статия, или да се допълнят към тази за певицата. Ако въобще е необходимо да присъстват с такива подробности. --Молли 11:40, 14 май 2011 (UTC)

Това е само един от проблемите с „дискографията“. По-сериозният според мен е използването на диакритични знаци в заглавията на мъничетата, смес между кирилица и латиница. Нямаме напълно разписани правила по темата, но мисля, че е очевидно — заглавията трябва да са „достъпни“ за търсещия — или в превод или фонетично. Други мнения? --Uroboros беседа 09:33, 15 май 2011 (UTC)
Според мен тази дискография е напълно излишна в българската Уикипедия --Nadina 21:27, 15 май 2011 (UTC)
Какво имаш предвид под „тази дискография е напълно излишна в българската Уикипедия“? Въпросът е има ли достатъчно информация за отделни статии или всичко трябва да се върне в главната статия на певицата. --V111P 21:52, 15 май 2011 (UTC)
Какво имаш предвид под „достатъчно информация“?. Виж статийките — име, дата, изброени песни. Друго щеше да е, ако албумът е печелил „Грами“, песента е печелила в Топ 10 в МТВ и имаше нужда това да се спомене. Според мен мястото им е в страницата на певицата.--Uroboros беседа 14:31, 16 май 2011 (UTC)
Досега не съм срещал такъв случай да се търсят критерии за значимост на албум. Имало ли е такива дискусии? Обикновено само значимостта на изпълнителя е важна. --V111P 20:34, 16 май 2011 (UTC)
У:ЗПИ. Значимостта на изпълнителя е спорен критерий... Има и още критерии там. Но не са напълно изчистени, очевидно. --Uroboros беседа 10:56, 17 май 2011 (UTC)
В самата статия сръбските букви не пречат толкова. Зорът ми беше за заглавията, където те са неизписваеми и нечитаеми от българския потребител на У. --Uroboros беседа 14:31, 16 май 2011 (UTC)
Здрасти. Сега може би ще се усетиш и че голям брои заглавия в Българската Уикипедия дори не са написани фонетично (отделно от това че са изписани с латиница), и не могат да бъдат прочетени правилно от човек който не знае чуждия език? Има решение за изписването при търсенето на статия със сръбско заглавие, но няма смисъл да го обсъждаме като тези мъничета и без това са за сливане. Но ако е нужно за друго нещо, решението е да има пренасочвания от имената както се пишат на латиница, само че без диакритичните знаци върху латинските букви. --V111P 20:34, 16 май 2011 (UTC)
Нормално - или се пишат фонетично, или както е общоприето или в оригинал (дискусии за това е имало, но САМО за английския). Що се отнася за сръбския, виж това: Svetlana "Ceca" Veličković-Ražnatović или Светлана "Цеца" Величковић-Ражнатовић. На мен сръбското писане ми е тъмна Индия, обаче се съмнявам, че и на „турбофолк“-любителите им е ясна сръбската графично-фонетична система. Както и да е, няма загуба за мен, ако някой не си намери албумеца ;) --Uroboros беседа 10:56, 17 май 2011 (UTC)
Имам някакъв спомен, че се гласува на У:СИ за подобни микромъничета за албуми на тази или някоя подобна Цеца и даже май аз ги сливах към статията за самата певица. Което е добра идея и за този случай... --Спас Колев 17:04, 16 май 2011 (UTC)
Единствената добра, мисля :) --Uroboros беседа 10:56, 17 май 2011 (UTC)
Няма никакъв проблем да има статия за всеки отделен албум на абсолютно всеки изпълнител (в случая чалга), след като и във останалите Уикипедии това е възможно. Още по-малко пък хора, имащи нулев допир с подобна музика, да дават мнение за значимостта й. Това е все едно аз, дето си нямам понятие от водородни изотопи, да гласувам за предложена за изтриване статия от съответната тематика.
Оставете този музикален стил на мира най-сетне (idea). --Rebelheartous 14:49, 17 май 2011 (UTC)
Чакай сега, какво общо има стила? Когато цялата информация от тези псевдостатии може да се събере в една таблица или списък в основната статия, какъв е смисълът съдържанието да се разпилява? На едно място информацията е по-лесно достъпна. Би било различно, ако имаше написан някакъв текст за отделните албуми, но случаят не е такъв. --Спас Колев
Уикипедия е енциклопедия, а не музикален каталог. Какво ще се случи, ако се появят статии за ВСИЧКИ албуми на ВСИЧКИ изпълнители на и над нивото на въпросната Цеца? Ами ако утре някой фен започне да прави статии и за всяко парче от всеки албум? Статии за отделни албуми и дори парчета може да има, разбира се, но когато и те самите имат достатъчна значимост, както беше посочено: печелили са конкретни награди и пр. ЛъчезарБ/П 08:51, 18 май 2011 (UTC)
Какво ще се случи, ако се появят статии за ВСИЧКИ албуми на ВСИЧКИ изпълнители на и над нивото на въпросната Цеца?“ - Отговорът е лесен - сървърите ще се претоварят и ще изгърмят, в следствие на което ще останем без Свободната енциклопедия. :))) --V111P 09:42, 18 май 2011 (UTC)
Аз също мисля, че албумите трябва да се обособяват в отделни статии само с определена значимост, надвишаваща пускането на пазара. В крайна сметка по-добре една статия B, вместо десет мъничета. --Toniotonito 17:17, 18 май 2011 (UTC)

Списък на сайтове поддържащи Криейтив Комънс

Някой има ли информация дали съществува специализиран сайт поддържащ списък със сайтовете които публикуват под лиценза Криейтив Комънс. Евентуално и всякакви публикации под този лиценз ? (Освен това което е дадено в Уикипедия)--Stanqo 14:45, 15 май 2011 (UTC)

Тук има някаква наченка: Уикипедия:Интернет ресурси под свободен лиценз. Макар, че като сайтове под CC основно се сещам за блогове. Спири ♬♩♬ 14:42, 16 май 2011 (UTC)
Ако това ти върши работа, Google (Advanced Search) позволява да се търси за съдържание с различни степени на свобода. Дори директно на http://creativecommons.org/ има кутия за такова Гугъл търсене. Едно от нещата с които CC хвалят лицензите си е че са „Machine-Readable“, което позволява такова търсене. --V111P 06:22, 18 май 2011 (UTC)
Дори има направо (мета-)търсачка: http://search.creativecommons.org/ ЛъчезарБ/П 08:32, 18 май 2011 (UTC)
Благодаря за информацията. Надявах се все пак че някоя организация вече да е започнала създаването на систематичен каталог по категории, тематики и видове CC-лицензии. --Stanqo 07:03, 19 май 2011 (UTC)
Ами то има и такова: http://wiki.creativecommons.org/Content_Directories ЛъчезарБ/П 15:12, 21 май 2011 (UTC)

Алексей Турчин

Търся книгата „Структурата на глобалната катастрофа“ от Алексей Турчин. Някой случайно да я има или знае от къде мога да си я взема? Благодаря предварително.--Джунейт Беседа 17:02, 16 май 2011 (UTC)

Предполагам, че става въпрос за това? :-) ЛъчезарБ/П 16:33, 18 май 2011 (UTC)
Добри хора са я превели и на български :) - Структурата на глобалната катастрофа --Stanqo 06:26, 19 май 2011 (UTC) (оказа се обаче машинен превод)
Върши работа. Мерси. :-)--Джунейт Беседа 18:35, 20 май 2011 (UTC)
Съветвам те да четеш в оригинал. :-) ЛъчезарБ/П 15:09, 21 май 2011 (UTC)

Малко помощ с математика

Трябва ми да напиша елементарното , където а=1, b=. Но когато изпиша безкрайност в знаменател, за да получа после 0, нещо не става. Замествам в тази формула b с и получавам грешка. Ако на някого му е ясно къде греша, моля да ми обясни. --Молли 18:46, 16 май 2011 (UTC)

Не знам къде грешиш, но е лесно да се получи: <math>\frac{1}{\infty}</math>
Не виждам нужда от \operatorname. Поздрави, Спири ♬♩♬ 19:28, 16 май 2011 (UTC)
Благодаря ти, Спири, пак ме спасяваш. :-) --Молли 19:42, 16 май 2011 (UTC)

Отново имам нужда от помощ. Трябва да напиша (), но така, че да се появи с нормален шрифт, или поне подчертаната единица да не хлътва надолу. Пробвах начина, по който е направено в английската У тук, но не ми се получи. --Молли 08:41, 17 май 2011 (UTC)

, <math>1\overline{1}1\,</math>. --ShadeOfGrey 08:49, 17 май 2011 (UTC)
Благодаря ти, Дан :-) --Молли 14:39, 17 май 2011 (UTC)

Попаднах на град Тусон в Аризона

Преместено на Беседа:Тусон#Май 2011. --Спас Колев 17:31, 2 юни 2011 (UTC)


Шаблонът има нужда от лека корекция - като щракна върху "скриване" се скрива само картинката, а таблицата си стои :) Иван беседа 08:30, 20 май 2011 (UTC)

Така? Спири ♬♩♬ 19:36, 20 май 2011 (UTC)
Съгласен съм, шаблона изглежда зле и нямам нищо против някой, който разбира повече да го пипне малко или много. Що се отнася до en:Template:Carbohydrates , на мен ми се струва твърде всеобхватен, а и ще има много червени връзки което мен лично ме дразни, та съм се заел с това да ги посиня. Тогава ще е по-добре да се замени според мен. Btw въпреки тоя ник съм момче :). Поздрави (Gabby8228 19:45, 11 юни 2011 (UTC))
Моя грешка че не съм прочел правилно на потребителската ти страница. --V111P 08:17, 15 юни 2011 (UTC)

За 24 май

Някакви изображения, избрана статия или поздравителни съобщения? --Alexd 08:04, 23 май 2011 (UTC)

Хората се кефят, че, по повод празника, логото на Гугъл било на български. А пък логото на Уикипедия е на кирилица вече кажи-речи 8 години. Мисля, че няма какво да се коментира повече. :-) ЛъчезарБ/П 08:02, 24 май 2011 (UTC)
Но пък, за съжаление, статията в Уикипедия за търсачката все още е озаглавена Google, вместо Гугъл. :( И едно уточнение - мисля че само логото на google.bg беше на кирилица. --V111P 08:29, 15 юни 2011 (UTC)

Уикипедия и уики технологии, Пловдивски университет

И така! Вече официално мога да се похваля - в Пловдивския университет от есента ще чета курса "Уикипедия и уики технологии". 10 седмици по 4 часа, всеки петък. Групата ще е от 30 души, които днес са се записали. На страницата У:УУТ ще сложа информация за учебната програма, анотацията и препоръчителната литература. Много ще се радвам, ако на сбирките със студентите идват и други уикипедианци от Пловдив, които също споделят опита си с уики/Уикипедия и помагат като ментори. Това ще бъде първият подобен курс в България и един от все още много малкото подобни в света. Надявам се покрай този курс да установим някои добри практики в посрещането и подпомагането на новодошли редактори, както и да поопресним и допълним помощните страници и правилата. Спири ♬♩♬ 12:06, 26 май 2011 (UTC)

Аз ще играя :-). Поздравления! --Peterdx 12:10, 26 май 2011 (UTC)
+1 --DCLXVI 22:05, 29 май 2011 (UTC)

Уикипедия и магистрала Тракия

Вчера бе разпространена информацията, че едва ли не на прочетено от Уикипедия ЕС ще се откаже от финансиране на отсечка от автомагистрала Тракия. Аз не откривам подобно твърдение в настоящите версии тук и в английската статия, а и в историята не откривам подобно нещо. Предполагам някой ще има идея от къде е прочетено това твърдение и дали е подкрепено с източник ако наистина го има. --Izvora 12:29, 26 май 2011 (UTC)

Поредният леко развален телефон. В оригиналното изявление се казва следното (подчертаването е мое):
With the Maritza motorway, which will run from the centre of the country towards Turkey, a consortium was awarded the contract, who offered a price which according to experts, is not in line with the construction of any motorway. As a result of their contacts with organised crime, the people behind this consortium (according to Wikipedia) are even more controversial.
Поне аз тълкувам този текст така: 1) строителството на автомагистрала "Марица" е възложено на консорциум, 2) зад този консорциум стоят определени хора, 3) тези хора именно, според Уикипедия, имат връзки с организираната престъпност. Казано по-просто, от ТАЕ смятат, че Марица ще се строи от Васил Божков, и изказват опасенията си от това, което са прочели в статията за него.
Явно при писането на българския материал, за да не „изпадат в излишни подробности“, или пък (по-вероятно) просто щото не са си направили труда да проверят какво пише в Уикипедия действително, нашите журналисти са обединили горните три точки. Така именно се е получило сякаш Уикипедия е свързана не само с третото твърдение (че Васил Божков е свързан с организираната престъпност), но и с първите две (че строителството е възложено на определен консорциум, и че зад този консорциум стои Васил Божков).
Бих казал, че и ТАЕ са постъпили лекомислено, позовавайки се само на Уикипедия, и нашите журналисти също са се отнесли несериозно, като не са проверили за какви точно твърдения иде реч. Боя се, обаче, че проблемите на България, свързани с цитирането на Уикипедия, са вероятно най-малките в случая.
ЛъчезарБ/П 14:29, 26 май 2011 (UTC)

Малко помощ!!!

Нов съм в wikipedia и не мога да разбера как се качва статия в уикипедия ако може някой да ми помогне ще му бъда много благодарен. --Предният неподписан коментар е направен от Blog1234 (беседа • приноси) 27 май 2011 (проверка).

Отговорено на беседата на потребителя. --Peterdx 14:56, 27 май 2011 (UTC)

А как се слага съдържание в article

Просто напиши заглавието на желаната статия в търсачката, отвори и ще получиш опция за създаване на нова статия (ще бъде като червена препратка). Кликни там и действай! --Peterdx 16:31, 27 май 2011 (UTC)

Източници / Бележки

Преместено на Уикипедия беседа:Оформление#Източници / Бележки. --Спас Колев 19:42, 30 юни 2011 (UTC)

Правопис

Бих искал да попитам има ли правило за изтриване на неграмотни редакции. Конкретният пример е този, а причината е свързана с опасението ми, че ако няма начин редакторите, които съвсем очевидно не си дават труда да пишат правилно от граматична гледна точка, да бъдат спирани/предупреждавани, Уикипедия ще заприлича на някои мрежи, където всеки е свободен да пише, както му хрумне. Идеята някой да пише, а другите само да поправят ми се струва неработеща и основание за това са многото статии тук, при които говорим не за технически пропуски, а за системна неграмотност.--Akeckarov 13:22, 28 май 2011 (UTC)

Има правило - У:ИВП. усмивка Въпросът опира до субективна преценка дали нетният резултат от редакциите е отрицателен или положителен. А в случая дори си коментирал въпроса на беседата на потребителя (без реакция), така че евентуално връщане би било и в рамките на добрия тон. --Спас Колев 17:22, 30 май 2011 (UTC)

докато сме на същата тема: в "петте стълба на уикипедия" може да се срещне изписано "въпреки, че", а на запетаята определено не й е мястото там. ; ) --Sapere 18:10, 15 юни 2011 (UTC)

Антиеврейство, нацизъм, марксизъм и т.н.

Напоследък забелязвам масирано настъпление на различни потребители по статии, свързани с марксизма, комунизма, болшевизма и т.н., изразяващо се в разгръщане на разнообразни твърдения без източници и навярно оригинални изследвания с основна тема антибългарщина или отъждествяване на аспекти на еврейството с марксизма. От друга страна се смекчава все повече тонът срещу националсоциализма и антисемитизма. Не вземам ничия страна, но считам това за доста обезпокоително от гледна точка на неутралността...може ли (и трябва ли) нещо да се направи по въпроса ? – Tourbillon Да ? 20:30, 30 май 2011 (UTC)

Би било добре да се неутрализират, но ако няма постоянни редактори със специален интерес към тези статии е трудно постижимо. --Nadina 20:42, 30 май 2011 (UTC)
Ако имаш предвид редакции от типа на тази, то решението е очевидно: всякакви подобни твърдения трябва да бъдат подкрепени с благонадеждни източници. Ако няма такива, значи и твърденията нямат място в Уикипедия. Ако пък има, тогава е редно да се потърсят и други гледни точки, също подкрепени с източници; това, обаче, както отбеляза Над, изисква редактори, които биха имали желание и време да се ровят.
При положение, че няма кой да се занимава с търсене на други източници, а пък статията определено не изглежда неутрална, тогава решението е да се постави съответния шаблон, {{Спорна неутралност}} или {{Спорна неутралност-раздел}}, с надеждата, че все някой от читателите може да реши да стане редактор. :-)
ЛъчезарБ/П 07:10, 31 май 2011 (UTC)